Minä ja yritykseni tulevaisuuden Suomessa

Elina Avela, Beaconsim Oy: Irtisanomiset eivät auta pitkällä tähtäimellä

12.11.2014 Elina Avela Kuvat: Aalto Entrepreneurship Society

Lapsena en pelännyt pimeää tai mörköjä, sen sijaan minulla oli pelonsekainen kunnioitus verottajaa ja pankinjohtajaa kohtaan. Isäni oli yrittäjä ja me lapset pääsimme mukaan yritystoimintaa sivuaviin ruokapöytäkeskusteluihin. 70-luvulla ei yritystoimintaa pidetty niin arvossa kuin nykyään. Isäni ei uskaltanut palkata yhtä työntekijää enempää. Taustalla oli pelko, että töitä ei riittäisikään ja pitäisi irtisanoa, tai mikä pahempaa, pankki vetäisi yrityksen konkurssiin. Tukea siihen aikaan tuli lähinnä korkean inflaation ja devalvaatioiden muodossa; ne söivät velkaa ja auttoivat takaisinmaksussa.

Kun minusta tuli yrittäjä, olin ollut sitä ennen useita vuosia samaisen yrityksen palkattuna toimitusjohtajana. Ostopäätöstä helpotti yrityksen hyvä tuntemus ja muutamat luotettavat yritystoimintaa ja -ostoja tuntevat ystävät. Aronian yritysneuvojan kanssa jumppasimme tulevien vuosien tulosta ja tasetta eri vaihtoehdoilla. Prosessin aikana minulle valkeni myös, että maailma on viimeisten vuosikymmenien aikana muuttunut. Olin positiivisesti yllättynyt, kun sekä pankki että Finnvera auttoivat eri ratkaisujen löytämisessä. Tunsin saavani aidosti tukea.

Vuodet eivät ole veljiä keskenään. Vahvasti vientivetoisen yritykseni viime vuodet ovat olleet vauhdikasta menoa, sekä ylä- että alamäkeä.  Taloudellinen epävarmuus Suomessa ja maailmalla on useaan otteeseen saanut viranomaisasiakkaidemme budjetit jäihin, investointipäätöksiä ja projektien aloituksia on viivästetty jo muutenkin hitaassa toimintaympäristössä. Monet yritystoiminnan riskit pystyy ennakoivalla suunnittelulla välttämään. Markkinoiden heilunta on yksi niistä asioista, joihin yrittäjä joutuu varautumaan mutta jota on vaikea välttää. Minun ratkaisuni oli ottaa lainojen maksuun lyhennysvapaata, jonka avulla vältin irtisanomiset. Irtisanomiset olisivat auttaneet lyhyellä tähtäimellä, mutta eivät pitkällä. Yritykseen sitoutuneet huippuosaavat työntekijät ovat tärkeässä roolissa, kun markkinat taas vetävät, ja nyt ne taas vetävät. Menestys on tiimityötä. Rauta on kuumaa.

Elina Avela

Kirjoittaja on yrittäjä ja Beaconsim Oy:n toimitusjohtaja. Beaconsim Oy kehittää ja myy TETRAsim-simulaattoreita viranomaisten radioverkkokäyttäjien ja hätäkeskuspäivystäjien koulutusta ja kommunikaation suunnittelua varten. Liikevaihdosta yli 90 % on vientiä: simulaattoreita on toimitettu 25 maahan Euroopassa, Lähi-idässä ja muualla Aasiassa.  

Mandatum Life oli mukana tukemassa Aalto Entrepreneurship Societyn 22.10. järjestämää Tulevaisuuden Suomi -tapahtumaa, jonka paneelikeskusteluun osallistuivat mm. Björn Wahlroos, Mika Anttonen ja Antti Herlin. Tapahtuman tärkeän teeman keskustelu jatkuu Mandatum Lifen Vieraskirja-palstalla, jonka kirjoittajiksi olemme kutsuneet menestyneitä yrittäjiä pohtimaan omaa ja yrityksensä tulevaisuutta Suomessa. Artikkelissa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta Mandatum Lifen kantaa.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä