Ikuinen lupaus? Näin hyödyt kehittyvien markkinoiden kasvusta

13.2.2015 Kuvat: Tomi Parkkonen

Kehittyvien markkinoiden osakkeet ovat olleet alkuvuoden kirkkaimpia tähtiä. Miten sijoittaja saa hyödynnettyä kehittyvien markkinoiden kasvupotentiaalin parhaiten ja mitä varsinkin lyhyemmällä aikavälillä sijoittavan kannattaa huomioida tässä ja nyt?

"Yksittäisen sijoittajan järkevin sijoitustapa kehittyville markkinoille on hajautetusti mutta valikoiden. Kehittyvien markkinoiden sisällä on merkittäviä eroja", sanoo Mandatum Lifen salkunhoitaja Carolus Reincke.  

"Tämä vuoden keskimääräinen tuloskasvuodotus kehittyville markkinoille on noin 11 prosenttia. Vuoden 2014 tuloskasvu jäi liki nollaan, joten odotettu kiihdytys on suuri", Reincke lisää.

Kehittyvät markkinat ammattisijoittajan silmin

Kehittyville markkinoille sijoittavan on hyvä seurata, miten markkinatapahtumat vaikuttavat sijoituskohteisiin lyhyemmällä ja pidemmällä aikavälillä.

Markkinaliikkeet lyhyellä tähtäimellä: Edullinen öljy tukee Kiinaa ja Intiaa

Nämä markkinaliikkeet vaikuttavat lyhyellä aikavälillä: Öljyn hinta, euro-dollari-kurssi, odotukset Kiinan talouskasvusta, vaalien ajankohdat, USA:n keskuspankin koronnoston aikataulu

Maailmanlaajuisten markkinaliikkeiden vaikutukset näkyvät kehittyvillä markkinoilla eri tavoin.

"Esimerkiksi loppusyksyllä nähty raju öljyn hinnan lasku nosti mm. Kiinaa sekä Intiaa, jotka tuovat lähes kaiken öljynsä."

"Yksittäisen sijoittajan järkevin sijoitustapa kehittyville markkinoille on hajautetusti mutta valikoiden."

Sijoittajan kannattaa aina punnita myös valuuttojen vaikutus tarkkaan, sillä sijoitettaessa eri valuutassa se voi olla yhtä tärkeä tekijä kuin itse sijoituksen tuottopotentiaali. Viimeaikoina vahvistunut dollari voikin vaikuttaa kehittyviä markkinoita painottavaan salkkuun.

"Aasian maiden valuutat ovat monilta osin sidoksissa dollariin. Siten, jos dollari vahvistuu suhteessa euroon, vahvistuvat myös monet kehittyvien markkinoiden valuutat euroon nähden."

Markkinaliikkeet pidemmällä tähtäimellä: Sijoitusrahavirtojen liikkeet ratkaisevassa asemassa

Nämä markkinaliikkeet vaikuttavat pidemmällä aikavälillä: Elvyttävän rahapolitiikan jatkuminen, inflaatio, kehittyvien markkinoiden viennin elpyminen, kulutusvoima, infrastruktuurin kehittyminen

Sijoitusrahavirtojen liikkeet ja erityisesti löysän rahapolitiikan jatkuminen ovat kehittyvillä markkinoilla keskeisessä asemassa, sillä se lisää investointeja sekä pienentää yritysten ja kuluttajien rahoituskustannuksia.

Sijoittajan kannattaa aina punnita myös valuuttojen vaikutus tarkkaan.

Kehittyvien maiden vaihtotaseen ylijäämä on lähtenyt kasvuun viime vuoden aikana, mikä tarkoittaa, että kehittyvien maiden vienti on parantunut.

"Taustalla on mm. USA:n kulutuskysynnän lisääntyminen. Pitkällä aikavälillä rakenteellinen inflaatio ja kehittymätön infrastruktuuri ovat haasteena kehittyville maille."

Sijoituskohde lyhyellä tähtäimellä: Kiina ja Intia kauhovat kärjessä

Hyviä kohteita: Kiina, Intia, Taiwan

Kehittyvien markkinoiden osakemarkkinoille virtasi uusia sijoituksia tammikuussa. Alkanut vuosi näyttää valoisalta kehittyvillä markkinoilla.

Reincken mukaan alkuvuoden hyvä resepti on ollut Kiinan ja Intian ylipainottaminen mm. alenevien raaka-ainekustannuksien takia. Brasilia ja Venäjä, joita halpa öljy haastaa, ovat sen sijaan olleet alipainossa.

"Edullisen öljyn lisäksi Intian näkymät ovat hyvät: Intiassa on aloitettu uuden pääministerin johdolla yhteiskunnallisia uudistuksia. Lisäksi Intian yhtiöiden toiminta riippuu pitkälti länsimaiden talouskasvusta, joka on varsinkin USA:ssa elpynyt hyvin."

Sijoituskohde pitkällä tähtäimellä: Kasvumoottorina kasvava kulutuskysyntä

Hyvä kohde pidemmällä aikavälillä: Kehittyvien markkinoiden kasvutarina jatkuu

Kehittyvien markkinoiden kasvavaan kulutuskysyntään voi sijoittaa monella tavalla. Yksittäiset osakkeet voivat olla yksityissijoittajalle hankalia, mutta esimerkiksi tarkkaan valitut ETF:t toimivat hajautetussa salkussa tai sijoituskorissa. Indeksituotteet ovat helppo tapa saavuttaa vieraita markkinoita myös valuuttasuojatusti. Sijoittajan suurimmaksi haasteeksi muodostuukin tällöin valinnan vaikeus.

"Kehittyville markkinoille kannattaakin sijoittaa valmiiksi hajautetulla ratkaisulla, eli sijoituskorin tai -rahaston kautta siten, että parhaita valintoja päästään ylipainottamaan sekä rajaamaan heikomman potentiaalin omaavat markkina-alueet ulos", Reincke sanoo.

Kevyt tapa sijoittaa kehittyvien markkinoiden kulutuskysynnän kasvuun ovat myös eurooppalaiset ja amerikkalaiset brändiyhtiöt, joiden menestystä tukee vaurastuvan keskiluokan kasvu kehittyvillä markkinoilla.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä