Ihmiskeho tarvitsee johtajan

13.8.2015 Pippa Laukka

Suomalaisessa terveydenhuollossa ajatellaan yhä usein, että terveyden rapautuminen kuuluu elämän kulkuun. Tämä ei pidä paikkansa. Omaan hyvinvointiin panostaminen ei ole koskaan liian myöhäistä, mutta se tarkoittaa muutakin kuin parhaan lääkärin etsimistä polvileikkaukseen, urheilulääkäri Pippa Laukka kirjoittaa.

Hyvinvointi on terveydenhuollon näkökulmasta perinteisesti tarkoittanut sairauksien ennaltaehkäisyä ja niiden toteamista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Sairaus- ja ongelmalähtöinen parantaminen tekee haastavaksi nähdä metsää puilta, ihmisen koko holistista kokonaisuutta. Hyvä kokonaisvaltainen hoito on muutakin kuin parhaan lääkärin etsimistä polvileikkaukseen tai verenpainetautia hoitamaan. Kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu arkipäiväisistä valinnoista ja niiden tiedostamisesta. Lepo, liikunta, ravinto ja henkinen energia ovat keskeisiä asioita hyvinvoinnin perustana. Kokonaisuus on kuin väkipyörä, joka ei voi toimia, jos yksikin sen osa on rikki.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu arkipäiväisistä valinnoista ja niiden tiedostamisesta.

Erään himojuoksijan tapaus osoitti hyvin, miten jalkavaivan hoituminen vaikutti laajemminkin läheisiin ihmissuhteisiin. Työelämässä ja vapaa-aikanaan aktiivinen nainen oli penikkavaivansa takia käynyt eri lääkäreillä toista vuotta ja saanut käskyn lopettaa juoksemisen, koska se ei kivuitta onnistunut. Naisen epätoivo oli synkentynyt, mutta hän päätti vielä kertaalleen hakea apua vaivaansa.

Ongelmaa lähdettiin selvittämään kartoittamalla laajasti hänen elintapojaan, harjoittelutaustaansa, ravinnon, kuormituksen ja levon suhdetta sekä kehon biomekaanista tilaa. Nainen palasi parin kuukauden kuluttua kontrollivastaanotolle tyytyväisenä ja iloiten kivuttomista juoksulenkeistään. Mikä parasta, pitkä parisuhde oli saanut potkua yhteisistä intervallitreeneistä, ja koko perhe osallistui yhteisille lenkeille pyöräillen tai juosten.

Monella menestyneellä yritysjohtajalla ja työntekijällä olisi edellytyksiä parantaa suoriutumistaan ja jaksamistaan niin töissä kuin arjessa hyvinvointia lisäämällä. Oman hyvinvoinnin löytäminen vaatii itsetutkiskelua ja sitoutumista. Hyvinvointiin sijoittaminen on kannattavaa eikä siihen satsaaminen ole koskaan liian myöhäistä. Ikää ei voi vuolla pois kuten ei vuosirenkaita puunrungostakaan, mutta elämänlaatua voi lisätä konkreettisilla teoilla. Kehon oikeanlainen johtaminen edellyttää hyvää itsetuntemusta, joka pohjautuu kykyyn kuunnella itseään, tietää kuka pohjimmiltaan on ja mihin suuntaan on menossa.

On uskallettava rohkeasti kohdata omia heikkouksiaan.

Hyvinvoinnin perustana on vastuu omasta elämästä ja valinnoista. Elämässä pitää tehdä päätöksiä ja kantaa seuraukset. Pohjimmiltaan kyse on siitä, kuinka hyvin tuntee itsensä ja pystyy elämään tasapainossa itsensä ja toisten ihmisten kanssa.

Toimiakseen oman elämänsä tai yrityksensä orkesterin johdossa on uskallettava rohkeasti kohdata omia heikkouksiaan ja teeskentelemättömiä puoliaan. Kaikilla, niin supertähdillä, huippujohtajilla kuin työntekijöillä, on heikkouksia ja vahvuuksia. Niiden parissa työskentely auttaa hahmottamaan minuuden ydintä, "corea". Epäonnistumisia tulee kaikille ja monen menestyneen henkilön onnistumisten takana on pitkä kivinen polku kompurointeineen ja pettymyksineen. Juuri sen vuoksi arvet tekevät syvemmän vaikutuksen kuin osuma, joka on saanut ne aikaan.

Pippa Laukka

Lisää Pippa Laukan oppeja terveyden ja hyvinvoinnin vaikutuksesta suorituskykyyn kuulet Hintsa Better Life Academy -tapahtumassa 10. syyskuuta. Lue lisää osoitteesta www.hintsa.com/academy

Pikastartti parempaan elämään

Näin pääset helposti alkuun oman hyvinvoinnin parantamisessa:

1. Mieti kolmea asiaa elämässäsi, joihin et ole tällä hetkellä tyytyväinen. Joillekin se voi olla liian vähäinen uni, kuten suurimmalle osalla vastuullista työtä tekevistä on. Toisille se voi olla ravinto: epäsäännöllinen ruokailu ja epäterveellisten ruokien syöminen. Pitäisikö ehtiä liikkumaan enemmän?

2. Mitä voisit tehdä asioiden korjaamiseksi? Ennakoi, suunnittele ja varaudu. Tee päätöksiä, ole itsepäinen tavoitteissasi, mutta joustava siinä, miten saavutat ne.

3. Klassinen 80/20 ohje pätee hyvin ruokailuun, liikkumiseen ja arkielämän valintoihin. Liian ankara ote ei johda pysyviin tuloksiin. Hanki elämyksiä, älä haali materiaa. Usein tämän päivän tavara on huomisen romu. Sen sijaan kokemus, oli se matka tai konsertti, kasvattaa arvoaan ja tuottaa mielihyvää vielä pitkään.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä