Minä ja yritykseni tulevaisuuden Suomessa

Jaakko Mattila, Megamyynti Areena: Hyvinvointiin ei ole myynnissä elämän mittaisia kausikortteja

5.11.2014 Jaakko Mattila Kuvat: Aalto Entrepreneurship Society

Sosiaalitilojen peltikaappien kolinassa, turvallisessa perusteollisuudessa ei valitettavasti vaihdeta enää reseptejä niin kuin ennen, ei Suomessa eikä myöskään Euroopassa. Noin vuonna 1764 keksitty Kehruu-Jenny mullisti tekstiiliteollisuuden, Eurooppa kehittyi, luotiin perusta nykyiselle hyvinvoinnille. Tätä hyvää on pystytty jakamaan jo pitkään, osa siitä on siirtynyt jo useamman sukupolven yli.

Olen viimeisen 24 kuukauden aikana haastellut ja palkannut yritykseemme parikymmentä uutta työntekijää. On häkellyttävää huomata kuinka taitavia, motivoituneita ja kielitaitoisia kykyjä koulujärjestelmämme meille yrittäjille tuottaa. Suurin osa heistä on saanut hyvät eväät elämään. Kaiken pitäisi olla periaatteessa kunnossa?

Miksi Sanghaissa tilataan työpaikalle pizzaa kello yksi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, miksi lapset ovat mukana viikonloppuisin työpaikoilla, miksi ihmiset tekevät 14 tuntia töitä päivässä? Maailman painopiste muuttuu, työläisestä tulee keskiluokkaa, keskiluokasta latu on avoinna omistavaan luokkaan. Osa menestyy ja vaurastuu; evoluution huipulla menestyksen symbolit ovat miltei samoja kaikissa kulttuureissa.

Kaikilla meillä 7,2 miljardilla maapallon asukkaalla on oikeus tehdä työtä ja menestyä. Me suomalaiset "menestymme" mielestäni nykyisin jollain muulla kuin omilla ansioillamme. Ahkeruudella ja sinnikkyydellä olemme nousseet kahden sukupolven aikana näennäisesti tikapuiden huipulle. Ne asiat, jotka meistä ovat täysin normaaleja ja arkipäivää, ovat monessa maailman kolkassa samoja unelmia kuin meille joogaretriitti Intiassa tai surffaus Balilla. Maslowin tarvehierarkia menee hyvin ylöspäin, mutta siinä alaspäin hyppeleminen aiheuttaa yleensä itkua ja porua. Turvaverkon kutojat ovat mahdottomassa tilanteessa, reiät ovat suurenemassa, langat ovat loppu ja neulat ovat tylsiä.

Olen yrittäjä täysin vapaasta tahdosta. Minusta on mukavaa, että on kiire, paljon tekemistä ja isoja haasteita. Tunnen valtavaa iloa kun saan tehdä töitä taitavien ja motivoituneiden työkavereiden kanssa. Meidän tulee pitää huolta kaikista niistä yhteisömme jäsenistä, jotka eivät syystä tai toisesta pärjää omin avuin. Niin sanottuun keskiluokkaisen eurooppalaisen standardiin ei kuitenkaan ole myynnissä elämän kestäviä kausikortteja, siihen tarvitaan työtä, ahkeruutta ja kykyä ottaa vastaan vastoinkäymisiä ja pettymyksiä. Poteroihin ei kannata kaivautua, niihin ei yleensä ole rakennettu hätäpoistumisteitä.

Ilman työpaikkoja ja niiden mukanaan tuomaa hyvää suurin osa meistä halvaantuisi täysin ja kyyristyisi valkoisen kaakelivessan nurkkaan odottamaan täydellistä pimeyttä. Osastolle kitinät, vikinät ja vinkumiset mahtuu paljon tavaraa – täysin toinen juttu on antaa toivoa, tahtoa ja asennetta, valaa uskoa parempaan.

Jaakko Mattila

Kirjoittaja on yrittäjä ja Suomen Megamyyntiareenat Oy:n toimitusjohtaja. Megamyynti Areena on Suomen suurin Outlet-myymälä, jonka liikkeitä on jo kolmella paikkakunnalla: Orimattilassa, Salossa ja Ylöjärvellä.

Mandatum Life oli mukana tukemassa Aalto Entrepreneurship Societyn 22.10. järjestämää Tulevaisuuden Suomi -tapahtumaa, jonka paneelikeskusteluun osallistuivat mm. Björn Wahlroos, Mika Anttonen ja Antti Herlin. Tapahtuman tärkeän teeman keskustelu jatkuu Mandatum Lifen Vieraskirja-palstalla, jonka kirjoittajiksi olemme kutsuneet menestyneitä yrittäjiä pohtimaan omaa ja yrityksensä tulevaisuutta Suomessa. Artikkelissa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta Mandatum Lifen kantaa.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä