Metsässä aistit heräävät

14.10.2016 (Päivitetty 19.6.2017) Laura Friman Kuvat: Veikko Kähkönen

Vartti metsässä riittää. Se laskee verenpainetta ja häätää stressiä. Suomalaisen suhde metsään säilyy myös kaupungissa.

Metsä on sinivalkoisen tarinan keskeinen osa – pyhä, rakas, itsestään selvä, joskus ahdistavakin. Vaikka suuri osa väestöstä on siirtynyt maalta kaupunkiin, metsä elää meissä.

Suomalaisen metsäsuhteen pohjana toimivat usein juuret:

Ne maisemat, joissa on poiminut ensimmäiset mustikat tai istunut vaarin kanssa eväsretkellä. Ne polut, joille unohtui unelmoimaan kotimatkallaan koulun jälkeen. Maastot, joissa vietti loputtoman oloiset kesälomapäivät. Sisämaan lapselle meri ja kitukasvuinen saaristometsä voivat näyttää myös vierailta, pelottavilta ja tylyiltäkin, harjumaisemissa kasvaneelle Pohjanmaan lakeus puolestaan monotoniselta.

”Tahdoin sinne, missä sielu ja sydän jo olivat – metsään”

Metsäsuhdetta määrittävät myös aikuisiän valinnat. Jos lähimpään metsään on matkaa eivätkä sukulointireissut suuntaudu maakuntiin, kaupunkiluonnosta voi kehittyä metsää luontevampi pakopaikka. Urbaaneinkin suomalainen osaa silti kuvailla sen täydellisen maiseman, johon voisi pysähtyä tuntikausiksi. Siinä maisemassa ei ole yleensä liikennevaloja tai kauppakeskuksia.

Huudan tai olen hiljaa

On niitäkin, joille suhde metsään lujittuu niin vahvaksi, että sinne on päästävä pysyvästi. Näin kävi ex-huippumalli Saimi Hoyerille, joka asuu nykyään ympärivuotisesti Punkaharjulla. Hoyerilta diagnosoitiin reilut kuusi vuotta sitten vakava sairaus, joka sai hänet puntaroimaan elämänarvojaan uudelleen. Tärkeimpänä mieleen nousi koti. Hän oli saanut tarpeekseen suurkaupunkien hälinästä.

”Tahdoin sinne, missä sielu ja sydän jo olivat – metsään”, Hoyer sanoo.

Nyt Hoyer kertoo elävänsä ”laadukasta elämää”. Hän aloitti äskettäin uuden, vaativan pestin Punkaharjun Valtionhotellin johtajana, mutta upottaa metsän parhaansa mukaan myös työhönsä. Hotellin keittiössä häärää nyt villiyrttiguru Sami Tallberg, asiakkaille markkinoidaan luontoretkiä ja hotellin kuntosali on rakennettu – no, tietysti metsään.

”On ihan selvää, että meidät ihmiset on tarkoitettu metsään.”

Työpäivän jälkeen Saimi Hoyer karkaa metsään karistamaan kiireet – sienestämään, juoksemaan, ihmettelemään, soutamaan, hiihtämään umpihangessa, mitä tahansa.

”Kaupungissa on helppo joutua tunneliin, jossa aistit turtuvat. Metsässä ne heräävät heti. Samalla omat murheet saavat erilaiset mittasuhteet: elämä jatkuu aina, omat ongelmat ovat pieniä. Metsä on turvapaikka silloinkin, kun olo ei ole paras mahdollinen. Sinne voi huutaa surunsa.”

Hoyerille onkin tärkeää, että myös hänen lapsensa rakentavat läheistä suhdetta metsään pienestä pitäen. Hän uskoo, että luonnossa liikkuminen ei kehitä ainoastaan lapsen mielikuvitusta, vaan saattaa luoda pohjaa jollekin vielä tärkeämmälle.

”Vahva luontosuhde on tehnyt minusta realistin ja pitänyt huolta siitä, että olen pysynyt edes suunnilleen täysijärkisenä. On ihan selvää, että meidät ihmiset on tarkoitettu metsään.”

 

Lue koko artikkeli: Hengitä, olet metsässä

Tilaa uutiskirje

Haluan tilata sijoittamisen kuukausittaisen uutiskirjeen.

Kiitos tilauksesta!

Täytäthän ensin sekä nimesi että sähköpostiosoitteesi.

Lomakkeen lähettämisessä tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä