Huippumuoti kierrätetään nyt huutokaupoissa

28.9.2015 Taloustaito / Pentti Avomaa

Arvohuutokauppojen syksyssä painottuu muoti, jota tähän asti on ennemminkin kutsuttu vintage-nimellä. Onkohan nimi kärsinyt jo hieman inflaatiota, kun nyt painotetaan muotia? Helander vauhditti muotivaatteiden myyntiä oikein muotinäytöksellä.

Helander järjesti jo yhden huutokaupan uusissa, aiempaa huomattavasti avarammissa tiloissaan Viikissä, mutta viralliset avajaiset pidettiin 10.9. – pari päivää ennen seuraavaa kuukausi- ja vintage-huutokauppaa. Vetonaulana oli Vappu Pimiän juontama Cat Walk, jossa esiteltiin huutokaupassa myytäviä vintage-asuja.
Kieltämättä näyttäviä asuja katseli mieluimmin elävien mallien päällä kuin jos asut vain olisivat roikkuneet henkareissa.

Arvohuutokaupoissa on muutoinkin ollut myynnissä entistä enemmän vintage-asusteita ja -laukkuja. Esimerkiksi Bukowskis Marketilla myytiin syyskuun alkupäivinä Louis Vuittonin ”viikonloppukassi” nimeltään Keepall 55. Hinta huutomaksuineen nousi noin 600 euroon.

Yhdysvalloissahan skandinaaviset matot ovat käsite, joskin vain pienen, valikoituneen design-ostajakunnan keskuudessa.

Näitä kasseja kävelee Suomessakin usein vastaan, mutta ne ovat lähes järjestään Aasiasta ostettuja piraattikopioita. Aitoja on varaa ostaa vain harvoilla, vaikka kysymyksessä olisivat käytetyt laukut.
Bukowskis järjestää sekä Tukholmassa että Helsingissä myös omat Define Fashion -huutokauppansa – edellinen kuun vaihteessa ja jälkimmäinen seuraavan viikon lopulla. Näitä ennen ehättää oman Fashion-huutokauppansa järjestää vielä Stockholms Auktionsverk.

Arvokas matto Tampereella

Tamperelaisessa Annmari´sin huutokaupassa 15.9. on tarjolla harvinainen kohde, nimittäin Art Deco -matto vuodelta 1934. Siinä on maininta Design by architect Matti Lampén, Tampereen Höyrypuuseppä Oy. Lähtöhintakin on sellainen, ettei vastaavia juuri suomalaismatoissa näy – nimittäin 2 000 euroa. Yhdysvalloissahan skandinaaviset matot ovat käsite, joskin vain pienen, valikoituneen design-ostajakunnan keskuudessa.

Matti Lampén on tunnettu arkkitehti, joka on suunnitellut useita merkittäviä rakennuksia; mm. Yhtyneiden Kuvalehtien toimitalon 1957 sekä yhteistyössä Märta Blomstedtin kanssa mm. Hotelli Aulangon. Höyrypuuseppä oli puolestaan tamperelainen huonekalualan yritys, joka aikoinaan oli merkittäväkin tehden mm. Eduskuntatalon sisustustöitä.

Sotahistoriaa Aleksilla

Sotahistorian keräilijöitä on paljon, ja heille on tarjolla Huutokauppahuone Aleksin kahdessakin perättäisessä huutokaupassa Lempäälässä harvinaisia kohteita, jotka tulevat kenraali Kustaa Tapolan jäämistöstä. Lempäälähän oli Tapolan syntymäpitäjä.

Jalkaväenkenraali Tapola kunnostautui erityisesti jatkosodan kovissa torjuntataisteluissa, ja hän sai niistä ansioista Mannerheim-ristin ritarin arvon marraskuussa 1944. Hän mm. johti 5. divisioonaa kesä–heinäkuun raskaissa puolustustaisteluissa Syväriltä Pitkärantaan ja sai vakiinnutettua vaikean tilanteen Laatokan Karjalan tärkeimmällä operaatiosuunnalla sodan loppuun saakka.

Sunnuntaina 13.9. pidetyssä huutokaupassa myytiin mm. Tapolan kävelykeppi sekä 4 viiriä. Viirien yhteishinta nousikin kilpahuudon seurauksena melkoisesti eli huutomaksuineen peräti noin 3 000 euroon.

Harvinainen seteli Holmastolla

Rahaliike Holmasto järjestää syksyn suurhuutokauppansa 26.9., ja siellä on myynnissä mm. seteliharvinaisuus, 16 schillingin raha vuodelta 1790. Tämä ns. Faanejelm on seteli tai paremminkin maksusitoumus, joita Ruotsissa laskettiin liikkeelle Kustaa III:n sodan aikana 1788–1790 yhteensä 1,3 miljoonan riikintaalerin arvosta.
Seteleitä oli kahdeksaa eri arvoa kahdeksasta schillingistä kahteen riikintaaleriin. Setelit laski Porvoossa liikkeelle sotakomissaari Per Georg Fahnehielm, jonka nimikirjoitus antoi seteleille nimen.

Pentti Avomaa on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija

Lisää juttuja huutokaupoista osoitteessa www.taloustaito.fi/huutokaupat

Tämä artikkeli  on Veronmaksajain Keskusliiton Taloustaito-lehden tuottamaa. Mandatum Life ei vastaa artikkelin sisällöstä eikä artikkelia ole pidettävä Mandatum Lifen tuotteisiin tai palveluihin liittyvänä neuvona tai kehotuksena.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä