Hallitushai: Pahoja poliiseja tarvitaan

4.10.2013 Eeva Ahdekivi

Hallitustyö on hienoa. Kyselyissä hallitusjäsenet antavat neuvostotyyppisiä sadan prosentin tyytyväisyyspisteitä hallitustyön kiinnostavuudelle. Työ on mielekästä ja siinä saa keskittyä olennaiseen, mikä on monelle päivänsä kokouksissa viettävälle ylellisyyttä.

Mukavaa sen ei silti pidä olla. Hallituksessa tarvitaan rooleja, jotka eivät ole helppoja tai miellyttäviä. Jonkun täytyy edes välillä olla paha poliisi, joka ottaa esiin hankalia aiheita.

Kaikki ovat yhtä mieltä, että hallituksen täytyy raivata aikaa päätehtävälleen, strategian miettimiselle. Kuitenkin hallituksen työpöytä täyttyy helposti pakollisista toimista, kun osavuosikatsaukset, FIVAn selvityspyynnöt, prokurat ja sopimusasiat täytyy käsitellä. Kun yhtiöön kohdistuu jokin uusi keskustelunaihe, kuten konsernien verosuunnittelu, vaaditaan lisää selvityksiä. Raporteilla yhtiön johto ja hallitus saavat täytettyä päivänsä, vaikka niiden pitäisi pohtia myös tulevaisuutta.

Tulevaisuutta arvioitaessa tarvitaan paitsi strategian myös riskien pohdintaa. Tavoitteita ei haluta saavuttaa hinnalla millä hyvänsä. Talousteorian klassinen riski-tuotto-yhteys on olemassa elävässä elämässä, ja sen arviointi on hallituksen tehtävä. 

"Tuotto" on innostava sana, mahtava näkymä. "Riski" on sen kalseampi aisapari. Riskinhallintaan sisällytän sekä ulkopuoliset, yrityksestä riippumattomat riskit että sisäiset, yhtiön liiketoimintatavan tai kontrollin aukoista johtuvat riskit. Riskienhallinnan työkaluiksi suosittelen kolmea keinoa.

Pahan poliisin työhön kuuluu vaikeiden asioiden jankkaaminen.

Ensimmäinen on ytimekäs hallituksen riskiraportti, jossa vähemmän on enemmän. Mitkä ovat johdon omin sanoin viisi merkittävintä riskiä tällä hetkellä? Think outside the reporting box. Silloin löytyvät osuvimmat strategiset riskihavainnot.

Toiseksi on tärkeää laittaa perusasiat kuntoon: miten liiketoimintatapa jalkautetaan ja ovatko kontrollit kunnossa? Hallitustyön säännöissä sanotaan, että hallitus valvoo raportoinnin ja riskienhallinnan järjestämistä. Hyvä hallitus seuraa siis järjestelmiä, ei vain niiden tuottamaa tietoa.

Kolmas on sisäinen tarkastus kontrollin aukkokohtien löytämiseksi. Yhtiön palkkalistoilla oleva tarkastaja tuntee toimialan ja yhtiön parhaiten.

Kaiken tämän päälle tarvitaan paljon "kahvia ja tupakkaa" eli aikaa ja paneutumista. Hallitustyö ei ole pelkästään elähdyttäviä mahdollisuuksia, se on myös piinallista kotityötä ja toistoa. Pahan poliisin työhön kuuluu vaikeiden asioiden jankkaaminen.

Joskus yhtiön johto saattaa olla "hiljainen yleisö", joka odottaa hallitukselta paljon. Hallituksen pitää esittää tyhmiä kysymyksiä, epäilyitä ja vastaväitteitä esimerkiksi strategian valinnasta. Kriittisellä ja vilkkaalla keskustelulla johto varmistuu, että hallitus ymmärtää valitun strategian riskit – ja sen, mitä ei valittu. Turhauttavaa on, jos valitaan myötäsukaisesti yksi strategia mutta haikaillaan hiljaa toisen perään. Kunnon debatti puhdistaa pöytää ja saa hallituksen ymmärtämään, mitä tehdyillä päätöksillä saadaan aikaan.

Kun paha poliisi on roolissaan, hallitus voi tuntea tekevänsä tehtäväänsä.

Eeva Ahdekivi

Kirjoittaja on Tikkurila Oyj:n hallituksen jäsen ja tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja. Hän on opintovapaalla Solidium Oy:n sijoitusjohtajan tehtävästä ja tutkii omistajuutta Aalto-yliopiston jatko-opinto-ohjelmassa.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä