Hallitushai: Miten pieni voi olla suurta?

15.3.2013 Kirsi Komi

Yritysten nimitysvaliokunnat julkistavat jälleen ehdotuksia uusista hallituskokoonpanoista. Lehdistö seuraa paikkojen jakoa mielenkiinnolla, jopa lööppimäisesti uutisoiden. Erityisesti mediaa kiinnostaa, ketkä hallitusammattilaisista nousevat pörssiyhtiöiden hallituksiin ja montako paikkaa kukin saa. Myös naisten lukumäärästä kirjoitetaan isoin otsikoin, vaikka asioita tulisi katsoa laajemman diversiteetin näkökulmasta.

Erilaisten yritysten hallituksissa toimineena kannustan kollegoitani heittäytymään suuryritysten lisäksi pienten ja keskisuurten yritysten hallitustyöhön. Kasvuyrityksiin tarvitaan kokeneita ja intohimoisia ihmisiä, joilla on taito sparrata ja haastaa näkemyksiä. Yritysten menestys mahdollistaa uusien työpaikkojen syntymisen ja tarjoaa paljon nähneille hallitusammattilaisille hienoja onnistumisen elämyksiä.

Olen tehnyt hallitustyötä päätoimisesti muutaman vuoden. Ensimmäisen hallitustehtävän sain keväällä 2010, jolloin aloitin silloisen M-Realin eli nykyisen Metsä Boardin hallituksessa. Olin juuri irtisanoutunut lakiasiainjohtajan tehtävistä Nokia Siemensillä, jossa työskentelin 18 vuotta. Oli aika vetää henkeä ja miettiä, mitä tekisin isona. Halusin tehdä jatkossakin merkityksellisiä asioita.

On opettavaista olla mukana hyvin erilaisissa yrityksissä, kuten kansainvälisissä pörssiyhtiöissä, valtioenemmistöisessä Patriassa ja Veripalvelussa. Jälkimmäinen on pro bono -tehtävä, jossa pääsen osallistumaan yhteiskunnan kannalta tärkeään toimintaan.

Nuoren yrityksen kasvutarinaan osallistuminen opettaa iloitsemaan pienistäkin operatiivisista onnistumisista.

Koen tehtävieni tarjoaman roolinvaihtelun mielekkäänä ja rikastuttavana. Pörssiyhtiöissä hallitustyö kulkee formaalisti kvartaalitalouden vuosikellon mukaan. Pienessä yrityksessä raja operatiivisen ja strategisen toiminnan välillä on häilyvä. Usein saan kääriä hihat ja osallistua työhön myös käytännön tasolla. Nuoren yrityksen kasvutarinaan osallistuminen opettaa iloitsemaan pienistäkin operatiivisista onnistumisista.

Käytän valtaosan ajastani Pohjoismaiden ainoan yksityisen syöpäsairaalan, Docratesin hallituksen puheenjohtajan tehtäviin. Lähestyn tehtävää vahvasti arvopohjalta. Olen inspiroitunut sairaalan kokonaisvaltaisesta, potilaslähtöisestä palvelukonseptista, johon yhdistyy lääketieteellinen huippuosaaminen. Teen tiivistä yhteistyötä toimitusjohtajan kanssa ja jaan hänen kanssaan vastuuta.

Hyvään hallintotapaan kuuluu, ettei puheenjohtaja koskaan sooloile toimitusjohtajan ohi vaan tukee häntä parhaansa mukaan. Docrates on henkilökohtainen esimerkkini siitä, miten pieni voi olla suurta.

Hallitustyössä minua inspiroi työskentely eri toimialoilla ja erityisesti eri alojen huippuammattilaisten kanssa. Minulle on tärkeää, että koen tuottavani lisäarvoa, oli kyse sitten ideoinnista, sparrauksesta tai vain hyvien – usein tyhmienkin – kysymysten esittämisestä. Aiempi työni juristina on opettanut lähestymään asioita faktapohjaisesti ja pitämään pään kylmänä. Virheitä ei voi välttää, mutta niistä voi oppia.

Optimistina katson aina eteenpäin ja näen pienenkin suurena.

Kirsi Komi

Kirjoittaja toimii Docrates Syöpäsairaalan ja SPR:n Veripalvelun hallituksen puheenjohtajana sekä Metsä Board Oyj:n, Citycon Oyj:n ja Patria Oyj:n hallitusten jäsenenä.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä