Hallitushai: Laajuutta hallitustyöhön

5.10.2012 Ainomaija Haarla

Hallitusjäsenten hakuprosessi ensi kevään valintoja varten on käynnistynyt. Vaatimukset hallitustyössä kasvavat jatkuvasti, eivätkä yksin lainsäädännön muuttumisen myötä. Lisääntyvä tiedon määrä ja nopeus, sosiaalinen media, globalisaatio ja yritystoiminnan läpinäkyvyys vaativat hallituksilta entistä monipuolisempaa osaamista. Edelleen jäseneltä odotetaan myös uteliaisuutta, proaktiivisuutta, sitoutumista ja diplomaattisuutta.

Hallituksen kokoonpanon pitäisi heijastaa yrityksen arvoja ja strategiaa, kuten myös yrityksen teknillisiä ja maantieteellisiä ambitioita. Esimerkiksi hallituksesta löytyvä teknologia-, yhteiskuntavastuu- ja ennakointiosaaminen (foresight) voivat tuoda uusia näkökulmia yrityksen strategiaan. Hyvä hallituksen jäsen ymmärtää, mikä yrityksen tarjonnassa luo arvoa asiakkaalle ja kilpailukykyä yritykselle. Hän tuo myös laajat verkostonsa yrityksen käyttöön.

Tarvitsemme päätöksentekoon laaja-alaisuutta ja suomalaisten yritysten hallituksiin lisää kansainvälisiä jäseniä. Monipuolinen ikäjakauma, kokemuspohja, koulutustausta sekä molempien sukupuolten mukanaolo eivät riitä. Erityisesti uusille markkinoille tähtäävissä yrityksissä on eduksi paikallisen kulttuurin, lainsäädännön, kulutustottumusten ja verkostojen tuntemus.

Kansainväliset hallitusjäsenet ovat arvokkaita Suomi-kuvan rakentajia ulkomailla. Heistä olemme saaneet muutamiin suomalaisiin pörssiyrityksiin uuden toimitusjohtajankin. Hallituksen kansainvälistyminen tuo lisähaasteita hallitustyöhön. Puheenjohtajan vastuulla on opastaa jäsenet suomalaiseen hallintomalliin ja hyvään hallintotapaan sekä löytää ryhmään hyvä dynamiikka, mutta myös ajankäyttö ja logistiikka muuttuvat.

Jos kokouksia pidetään 8–11 vuodessa ja niiden lisäksi komiteoiden kokoukset, on aikataulut suunniteltava vähintään vuodeksi eteenpäin. Siitä huolimatta kansainvälinen hallitustyöskentely on haastavaa eri mantereilta tuleville jäsenille. Kanadalainen mentorini, joka toimi Suomessa vuosia erään suuren pörssiyhtiön hallituksessa, käytti yhteen kokoukseen matkoineen vähintään kolme vuorokautta. Suomessa osallistumisprosentti hallituksen kokouksiin on Euroopan korkeinta tasoa, joten aktiivista panosta odotetaan kaikilta.

Usein debatoidaan ulkomaisten jäsenten minimimäärästä hallituksissa. Kuinka monta tarvitaan muutoksen aikaansaamiseksi?

Eräissä tutkimuksissa on päädytty kolmeen noin kymmenen hengen hallituksissa. Suomessa keskimääräinen hallitusjäsenten määrä on kahdeksan eurooppalaisen keskiarvon ollessa 12 (2011/ pörssiyritykset). Oman kokemukseni mukaan kaksi ulkomaista hallituksen asiantuntevaa ja aktiivista jäsentä on riittävä määrä kahdeksan hengen hallituksessa.

Toinen yleinen kysymys kuuluu, maksetaanko suomalaisissa yrityksissä riittävän suuria kokouspalkkioita kansainvälisten kykyjen houkuttelemiseksi. On keksittävä muitakin kannustimia. Monet ovat kiinnostuneita siitä, miten suomalainen hyvä hallintomalli toimii ja käyttävät mielellään osaamistaan, ammattitaitoaan ja verkostojaan erityisesti kansainvälisesti toimivien suomalaisyrityksen hyväksi. Myös suomalainen elämäntapa, luonto sekä monipuolinen ja korkeatasoinen kulttuuritarjonta voivat antaa ainutlaatuisia elämyksiä kaiken nähneille.

Laaja-alainen hallitus uusine ja erilaisine kysymyksineen ja kyseenalaistamisineen on tervetullut lisä suomalaiseen hallitustyöskentelyyn. Monipuolisen ja yrityksen tarpeita vastaavan hallituksen kokoaminen edellyttää nimityslautakunnalta yrityksen tarpeiden perusteellista analysointia, viisautta, vaivannäköä ja kunnianhimoa sekä head huntereilta laaja-alaisempaa ja perusteellisempaa seulontaa sopivien jäsenten löytämiseksi. Hallituksen jäsenen työ on vaativaa, entistä vastuullisempaa ja vie entistä enemmän aikaa.

Ainomaija Haarla
President and CEO, Technology Academy Finland

Kirjoittaja on tekniikantohtori ja MBA, joka on työskennellyt large-, mid- ja small cap -yritysten hallituksissa vuodesta 1993 ja ollut Hallitusammatilaiset ry:n jäsen vuodesta 2005.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä