Hallitushai: Hallitus luo strategian

20.4.2012 Jorma Eloranta

Hyvä hallinto ja lainsäädäntö ovat kehittyneet aivan toiselle tasolle siitä, kun vuonna 1985 aloitin pörssiyhtiön toimitusjohtajana. Lisääntyneissä säädöksissä on hyvätkin puolensa, mutta vaarana on, että strategiset linjaukset saavat hallitustyössä liian vähän huomiota.

Hallituksen tärkeimpiä tehtäviä on toimitusjohtajan valinnan ja muiden henkilöratkaisujen ohella päättää hallituksen agendasta – siitä, mitä hallitus käsittelee ja pitää tärkeimpänä seuraavien 12 kuukauden aikana. Agendan tulee perustua vahvaan analyysiin yrityksen tilasta ja kilpailukentästä, etenkin sen muutoksista, ja karsia jyvät akanoista. Kaikki asiat eivät ole yhtä tärkeitä.

Ideaalinen agenda sisältää korkeintaan puolen tusinaa asiakokonaisuutta, strategista haastetta. Mikäli hallitus paneutuu strategiaan kevyesti, on vaarana, että pinnalliset, yleisesti hyväksytyt strategiset linjaukset saavat myös hallituksen hyväksynnän. Tällöin ei tehdä todellisia strategisia ratkaisuja kilpailukyvyn vahvistamiseksi, vaan siunataan huono strategia.

Tyhjät strategiset hokemat, kuten mittakaavaedut, synergiahyödyt ja visiot eivät ole vain riittämättömiä, vaan ne voivat tuhota yrityksen omistaja-arvoa. Varsinkin, jos niitä sovelletaan – usein investointipankkien yllyttäminä – suuriin yritysostoihin ilman syvällistä ymmärrystä todellisista mahdollisuuksista osakasarvon syntymiseen, kilpailukyvyn parantamiseen ja ansaintapotentiaalin vahvistamiseen.

Hyvä hallituksen jäsen ymmärtää, mikä yrityksen tarjonnassa luo arvoa asiakkaalle ja kilpailuetua yritykselle. Hyvä strategia hyödyntää kysynnän globaalit megatrendit mutta tekee sen ainutlaatuisella tavalla.

Mielestäni hallituksen jokaisessa kokouksessa tulisi käsitellä yrityksen strategian kannalta keskeisimpiä kysymyksiä. Hallituksen ja yritysjohdon tulee ymmärtää syvällisesti, mikä on yrityksen kilpailustrategia ja mitkä ovat vaihtoehdot sen menestykselliseen kehittämiseen esimerkiksi teknologisten ja asiakaslähtöisten murrosten keskellä.

Luulen, etteivät monet hallitukset tiedä, miksi yksi yritys menestyy muita paremmin toimialalla tai miksei oma yritys ole alansa kannattavin ja osakkeenomistajalle tuottavin. Jos tietäisi, meillä olisi huikeasti nykyistä kannattavampia ja arvokkaampia yrityksiä. Voittoisa strategia ei ole rakettitiedettä, vaan jatkuvasta uusiutumisesta syntynyt ainutlaatuinen tapa toimia ja tuottaa asiakkaalle arvoa kilpailijoita taitavammin. Suurimmat omistaja-arvon lisäykset saadaan usein rakenteellisilla, liiketoimintamalliin kohdistuvilla uudistuksilla, joita kuvaavat termit re-engineering ja business-process transformation. Ilman ansaintalogiikan perusteellista ymmärrystä vuosien muutosprosesseista jää käteen pannukakku, uusi johto ja liuta asiantuntevia selityksiä. Vaihtoehtoisesti ne toteutetaan puolinaisesti tai jätetään kesken, koska lyhyen aikavälin tulostarpeet ovat helpommin kommunikoitavia kuin strateginen uudistuminen.

Yritys ei tee kunnon voittoa siksi, että sen tulostavoitteet on asetettu korkeiksi, vaan siksi, että strategia ja sen toteutus ovat onnistuneet.

Jorma Eloranta

Kirjoittaja on vuorineuvos ja Hallitusammattilaiset ry:n hallituksen jäsen. Hän on Neste Oilin hallituksen puheenjohtaja, toimii mm. Suomisen, Uponorin, Ovakon ja ZenRoboticsin sekä eräiden säätiöiden hallituksissa ja on Gasumin hallintoneuvostojen puheenjohtaja.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä