BlackRockin sijoitusstrategi: Euroopan keskuspankin toimet hyödyttävät Euroopan osakemarkkinoita

13.8.2015 BlackRock iShares

Kreikan tilanteen jäätyä taka-alalle, markkinoiden huomion pitäisi taas suuntautua makrotalouteen, joka on vaihtelevuudesta huolimatta näyttänyt elpymisen merkkejä.

"Toisin kuin edellisvuosina, vuosi 2015 on tähän mennessä ollut Euroopassa tulosten paranemisen vuosi. Tuloskasvua ovat vauhdittaneet euron ja öljyn hinnan heikentyminen", sanoo BlackRockin sijoitusstrategi Karim Chedid.

Karim Chedid

Karim Chedid

Tulosten paraneminen jäänyt Kreikan varjoon

Euroopan keskuspankin elvytys on parantanut pankkien antolainaustilastoja. Arvioiden mukaan tunnelma markkinoilla on vakaantumassa, ja sen pitäisi vahvistua edelleen poliittisten riskien väistyessä.

"Yritysten tuloskunnon parantuminen on jäänyt Kreikan tilanteen varjoon. Yritysten tulokset paranivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä keskimäärin yli 10 prosenttia. Analyytikkojen kasvuodotukset ovat vuoden aikana jatkuvasti vahvistuneet", Chedid sanoo.

Kreikan tilanteesta syntyneellä poliittisella ennakkotapauksella on ollut seurauksia ympäri Eurooppaa, mutta dominoefektin riski on nyt eurokriisin alkuvuosia (2010–2012) pienempi.

"Euroalueen pankit ovat vähentäneet Kreikka-altistustaan ja Euroopan keskuspankki on tällä hetkellä elvytysohjelmansa myötä aiempaa aktiivisempi."

Euroopan keskuspankin toiminnasta hyötyvät erityisesti osakkeet, varsinkin pankit.

"Elvytysohjelman jatkuminen ilman selkeää päätöspäivää on ollut tärkeä positiivinen ajuri markkinoilla."

"Euroopan pankit erottuvat edukseen, sillä niiden osakkeet ovat muiden suhdanneherkkien toimialojen – esimerkiksi autoteollisuuden, kuluttajahyödykkeiden tai IT-alan – osakkeita suhteellisesti halvempia. Niiden arvostus verrattuna muihin suhdanneherkkiin toimialoihin on historiallisen alhaalla. Ne ovat myös houkutteleva osinkolähde."

Chedid arvioi setelirahoituksen jatkuvan ainakin syyskuulle 2016.

"Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi on sulkenut pois mahdollisuuden vähentää elvytystä etuajassa. Määrällisen elvytyksen vähentäminen (tapering) tarkoittaisi, että keskuspankki supistaisi kuukausiostojaan jo ennen syyskuuta. Elvytysohjelman jatkuminen ilman selkeää päätöspäivää on ollut tärkeä positiivinen ajuri markkinoilla."

Taustatietoa: Mitä EKP:n määrällinen elvytysohjelma (QE) tarkoittaa?

Miksi Euroopan keskuspankki aloitti määrällisen elvytyksen?

Euroopan keskuspankki aloitti elvytysohjelmansa torjuakseen alhaista inflaatiota, sillä varsinkin inflaatio-odotukset ovat jatkuvasti laskeneet trendinomaisesti ja lisänneet deflaation pelkoa heikomman talouskasvun ympäristössä. Myös euroalueen talouksien väliset erot olivat kasvaneet ja varsinkin euroalueen reuna-alueilla toimivat pienet ja keskisuuret yritykset alkoivat kärsiä rahan liikkuvuuden ja rahoituksen vähenemisestä.

Miksi Euroopan keskuspankin ohjelmalla kesti niin kauan?

Elvytysohjelman kiistanalaisuus hidasti toimeen ryhtymistä. Pelättiin, että monet euroalueen tuomioistuimet tuomitsisivat sen perustuslain vastaisena.

Yhdysvaltain ja Englannin keskuspankeille määrällinen elvytys tarkoittaa, että keskuspankki ostaa yhden maan valtionlainoja. Euroopan keskuspankin rahapoliittiset toimet tarkoittivat kaikkien EU-rahaliiton jäsenmaiden valtionlainojen ostamista. Tämä teki päätöksentekoprosessista monimutkaisemman, koska paketin suunnittelussa oli huomioitava muun muassa valtionlainaostojen pääomapainotukset.

Kysymyksiin vastasi iSharesin sijoitusstrategi Karim Chedid.

 

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä