Eläkkeelle talon tyyliin

15.10.2015 Kuvat: Tomi Parkkonen

Nykyisten kolmekymppisten oletetaan työskentelevän yli 70-vuotiaiksi asti. Jokaisen työnantajan ja yrittäjän on mietittävä, miten omat työntekijät jaksavat innostuneena loppuun asti. Taloeläke, yrityksen oma eläkemalli, auttaa ratkomaan haasteita.

Vuoden 2017 eläkeuudistuksen myötä meidän on työskenneltävä yhä pidempään – aina tavoite-eläkeikään asti, jos haluamme saavuttaa edes nykyistä vastaavan eläketason. Jos eläkkeelle haluaa jäädä alimmassa mahdollisessa eläkeiässä, eläkkeen määrä ei juuri päätä huimaa.

”Eläkeuudistuksessa alinta eläkeikää nostetaan kolmen kuukauden vuosivauhtia, kunnes saavutetaan 65 vuoden raja. Alimmassa eläkeiässä elinaikakerroin kuitenkin leikkaa eläkettä. Vain työskentelemällä tavoiteikään asti vähennyksen vaikutuksen pystyy kumoamaan”, Mandatum Lifen Yritykset-yksikön johtaja Tarja Tyni kertoo.

”Esimerkiksi vuonna 1970 syntynyt pääsee siis eläkkeelle 68-vuotiaana; 1990 vuonna syntynyt saa jaksaa miltei 71-vuotiaaksi asti.”

Jokainen suomalainen työntekijä miettii varmasti, miten itse jaksaa töissä niin kauan kuin tarvitsee. Työnantajan pitää miettiä tätä koko porukan osalta.

Varmista työkyky, kirkasta eläkesuunnitelmat

Työnantajan on luonnollisesti kiinnitettävä entistä enemmän huomiota terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen ja työkyvyn tukemiseen riittävän ajoissa. Jotta myös ikääntyvän työntekijän motivaatio säilyy, on huolehdittava siitä, että jokainen pystyy ylläpitämään osaamistaan ja kokee arvostusta omista vahvuuksistaan.

Eläkesuunnitelmien kirkastaminen on lisäksi keskeinen osa viimeisten vuosien motivaation ylläpitoa.

”Koko henkilöstön osalta me puhumme yritysten kanssa eläkestrategian tekemisestä, mutta käytännössä kyse on hyvin yksinkertaisista asioista: siitä, että suunnitellaan kaikkien työntekijöiden osalta eläkeasiat huolella, osana henkilöstöpolitiikkaa”.

Avuksi taloeläke

Tynin mukaan taloeläkkeellä tarkoitetaan koko henkilöstön kattavaa eläkemallia. Sen perusteena on tavoite siitä, milloin meidän organisaatiosta on hyvä jäädä eläkkeelle.

”Työantajan kannattaa selvittää eri henkilöstöryhmien tarpeet ja määrittää tavoitteet. Eläkemallin avulla kuvataan, miten eläköityminen järjestään ja rahoitetaan”, Tyni sanoo ja antaa pari esimerkkiä.

Esimerkki 1. Jos yritys toimii alalla, jossa työ on fyysisesti tai henkisesti erittäin raskasta, saattaa kyky täysipainoiseen työntekoon merkittävästi vähentyä 60 ikävuoden jälkeen. Yritykseen rakennetaan eläkemalli, jossa työntekijän on mahdollista päästä jäähdyttelemään eli siirtyä tekemään neljäpäiväistä työviikkoa esimerkiksi 60-vuotiaana. Kun työn määrä vähenee, jaksaa työntekijä paremmin eläkeikään asti, ja lakisääteisen eläkkeen pieneneminen voidaan kompensoida lisäeläkkeellä.

Esimerkki 2. Yrityksessä saattaa olla tilanne, jossa huomataan, etteivät asiantuntijat ja johto enää viimeisinä vuosina jaksa innostua uusista projekteista entiseen tapaan. Tämän vuoksi nähdään järkevänä, että eläkkeelle jäädään viimeistään 65-vuotiaana tai alimmassa lakisääteisessä eläkeiässä. Henkilöstölle aletaan maksaa pientä lisäeläkemaksua, josta kertyvän eläkerahaston saa käyttöönsä määritellyn eläkeiän saavutettuaan. Näin kompensoidaan lakisääteisen eläkkeen pienenemistä.

Toimiva eläkemalli syntyy yrityksen ja sen työntekijöiden tarpeista. Siihen kannattaa panostaa, sillä väsähtäminen ennen aikojaan käy molemmille kalliiksi.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä