Eläkeuudistus 2017: voit silti päättää itse milloin jäät eläkkeelle

16.10.2014

Tiedätkö minkälainen eläke olisi sinulle riittävä? Jos eläkesäästöjä ei ole vielä juurikaan kertynyt, eläkeuudistuksen ollessa käsillä on viimeistään aika laskea oma tavoite-eläkkeesi sekä tehdä suunnitelma eläkkeelle jäämisestä.

Työmarkkinajärjestöt pääsivät syyskuun lopussa sopuun ehdotuksesta vuonna 2017 toteutettavasta eläkeuudistuksesta. Eläkejärjestelmän muuttumisen myötä omaehtoinen varautuminen eläkeaikaan on entistä tärkeämpää. Finanssialan Keskusliiton (FK) vakuutustutkimuksen mukaan1 vain alle puolet suomalaisista uskoo lakisääteisen eläkkeen riittävän tulevaisuudessa.

Tie varhaisemmalle eläkkeelle – tai parempaan elintasoon

Eläkeuudistuksen myötä vanhuuseläkkeen alaraja nousee porrastetusti 63 vuodesta 65 ikävuoteen ja tämän jälkeen eläkeiän nousu sidotaan työssäoloajan sekä eläkkeelläoloajan suhteen säilymiseen: Eliniän odotteen noustessa nousee myös eläkeikä. 

Eläkejärjestelmän muuttumisen myötä omaehtoinen varautuminen eläkeaikaan on entistä tärkeämpää.

Mitä aiemmin haluat jäädä eläkkeelle, sitä enemmän kannattaa säästää omaa eläkeaikaa varten.  Kun eläkesäästämisen aloittaa ajoissa, pienikin kuukausisäästö voi kertyä merkittäväksi eläkekassaksi.

Eläkeuudistuksessa on mahdollisuuksia varhaisemmalle eläkkeelle jäämiselle. Näitä ovat osittainen varhennettu vanhuuseläke tai raskaasta työstä eläköityminen, mutta yksityiskohtien varmistuminen odottaa hallituksen esitystä ja eduskunnan päätöstä. Tulevaisuudessa joustavin tapa vaikuttaa omaan eläketasoonsa on säästää eläkettä varten itse.

Parempi suunnitelma tulevaisuuteen

Jos sinulla on jo yksilöllinen eläkevakuutus tai kuulut ryhmäeläkevakuutuksen piiriin:

Henkilökohtainen eläkesäästäminen on ollut erittäin hyvä tapa varautua eläkepäiviin. Olemassa olevan eläkevakuutuksen edut kannattaa niin yrittäjän kuin yksityishenkilönkin hyödyntää, sillä viime vuosien lakimuutokset ovat tehneet sopimuksestasi ainutlaatuisen, eikä sellaista enää voi saada.

Nykyään yritysten henkilöstölleen ottama ryhmäeläkevakuutus on ylivoimaisesti tehokkain tapa täydentää eläketurvaa. Sinun kannattaakin selvittää mahdollisuus säästää itse eläkevakuutukseen niin paljon kuin omassa tilanteessasi on mahdollista. Alta näet, millainen vaikutus työnantajan maksamilla ryhmäeläkemaksuilla sekä omalla säännöllisellä säästämisellä on eläkkeeseesi.

Esimerkki 1. Vertailussa eläköityminen ennen lakisääteistä eläkeikää ja oman eläkkeen täydentäminen 65 ikävuoden jälkeen ryhmäeläkevakuutuksen avulla.

Yritys maksaa vakuutukseen vuosittain 3 500 euroa/vakuutettu. Työntekijä on tullut ryhmäeläkevakuutuksen piiriin 40-vuotiaana ja säästää itse 50 euroa kuukaudessa täydentääkseen eläkkeen määrää.

Eläkkeen määrässä on huomioitu hinnaston mukaiset kulut. Tuotto-oletuksena on käytetty 4 % ennen eläkeaikaa ja 2,5 % eläkeajalla. Uusiin vakuutuksiin ei ole enää mahdollista tehdä omamaksuosuuksia.

Eläkkeen määrässä on huomioitu hinnaston mukaiset kulut. Tuotto-oletuksena on käytetty 4 % ennen eläkeaikaa ja 2,5 % eläkeajalla. Uusiin vakuutuksiin ei ole enää mahdollista tehdä omamaksuosuuksia.


Jos olet kiinnostunut täydentämään eläketurvaasi sijoitusvakuutuksella:

Voit täydentää omaa elintasoasi eläkeajalla säästämällä sijoitusvakuutukseen säännöllisesti. Voit säästää niin usein ja niin paljon kuin haluat, etkä sitoudu määräaikoihin. Voit valita sijoituskohteet omien sijoitustavoitteittesi ja riskitasosi mukaan. Sijoitusvakuutuksen säästöt on sidottu valitsemiesi sijoituskohteiden arvonkehitykseen.

Alta näet suuntaa-antavilla esimerkeillä, miten 100 euron kuukausisäästö voi kertyä eri sijoitusaikoina.

Esimerkki 1. Eläkeiän alkuun 35 vuotta (sijoitusaika)

Säästämällä 100 €/kk kertyy säästöiksi verojen jälkeen 82 700 € (veroprosentti 30 %). Mikäli tämän summan nostaisi 65 ikävuodesta alkaen kuukausittain viiden vuoden aikana, kertyy nostettavaksi summaksi 1 378 €/kk. Käytetty tuotto-oletus on 5 %.

Kuva 1. Säästöjen kertymä verojen jälkeen 35 vuoden säästöajalla eri kuukausisäästöillä.

Kuva 1. Säästöjen kertymä verojen jälkeen 35 vuoden säästöajalla eri kuukausisäästöillä.

Esimerkki 2. Eläkeiän alkuun 15 vuotta (sijoitusaika).

Säästämällä 250 €/kk kertyy säästöiksi verojen jälkeen 65 300 € (veroprosentti 30 %). Mikäli tämän summan nostaisi kuukausittain 65 ikävuodesta alkaen 5 vuoden aikana, kertyy nostettavaksi summaksi 1 088 €/kk. Käytetty tuotto-oletus 5 %.

Kuva 2. Säästöjen kertymä verojen jälkeen 15 vuoden säästöajalla eri kuukausisäästöillä.

Kuva 2. Säästöjen kertymä verojen jälkeen 15 vuoden säästöajalla eri kuukausisäästöillä.

Sijoitusvakuutus on myös joustava, jos tavoitteesi muuttuvat matkan varrella. Voit tehdä sijoittamisen lisäksi järkevää perintösuunnittelua sijoitusvakuutuksen avulla, sillä sijoitusvakuutus sisältää aina henkivakuutusturvan. Valitset sopimuksesi edunsaajan itse. Henkivakuutuskorvaukset ovat lähiomaiselle kokonaan verottomia 35 000 euroon saakka.

Yrityksille kolme rahanarvoista syytä ottaa ryhmäeläkevakuutus

Finanssialan keskusliiton vakuutustutkimuksen mukaan kolme neljästä suomalaisesta kaipaa helppoutta ja houkuttelevuutta vanhuuteen varautumiseen. Palkitse henkilöstöä tehokkaasti valitsemalla ryhmäeläkevakuutus. Hyödyt yritykselle ovat selkeät:

1. Eläketurvan täydentäminen on kustannustehokas palkitsemisen ja sitouttamisen keino. Ryhmäeläkkeestä ei makseta palkan sivukuluja ja maksut voidaan vähentää verotuksessa. Työntekijää verotetaan vasta eläkkeellä.

2. Lisäeläkkeiden käyttö osana palkitsemisen kokonaisuutta parantaa yrityksen työnantajamielikuvaa ja voi olla merkittävä kilpailuetu rekrytoinneissa.

3. Tuo joustavuutta eläkeikään: kannustaa työskentelemään pidempään tai mahdollistaa aikaisemman eläkkeelle siirtymisen. Antaa myös työnantajalle keinon vaikuttaa eläkeikään.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä