Eläkeuudistus 2017: miten käy yrittäjän?

19.3.2015 Hertta Vuorenmaa

Eläkejärjestelmän uudistuminen vaikuttaa kaikkiin, mutta erityisesti on pohdittu uudistusten vaikutusta yrittäjiin. Onko mahdollista, että osasta yrittäjiä muodostuu tulevaisuuden uusi köyhälistö?

Keskimääräinen maksussa oleva yrittäjäeläke on nyt noin 400 euroa. Jos yrittäjällä on lisäksi palkkatuloja, keskimääräinen eläke on 1 100 euroa. 2017 voimaan tulevan eläkeuudistuksen mukaan yrittäjän eläke jää alle takuueläkkeen, jos vuositulo on alle 11 500 euroa.

Ongelma on tähän asti ollut se, että moni yrittäjä arvioi yrittämisen alkuvaiheessa eläkemaksun pohjana olevan YEL-työtulonsa liian pieneksi. YEL-työtulo ei ole yrittäjän itselleen nostama palkka, vaan arvio siitä, paljonko yrittäjä maksaisi omaa työtään tekevälle ammattilaiselle. Yrittäjä maksaa koko eläkkeensä itse YEL-vakuutuksen kautta. Tämä tarkoittaa 23,3 prosentin eläkemaksua ja yli 53-vuotiailla 24,8 prosentin eläkemaksua. Summat ovat monelle yrittäjälle suuria.

Hyvällä tuurilla yrittäjä saa myytyä yrityksensä ennen eläkepäiville jäämistä. Riski on kuitenkin suuri.

ETK:n arviolaskelmien mukaan eri väestöryhmien kuukausieläkkeet ovat korkeammat uuden lain eli vuoden 2017 mukaisessa eläkelaskelmassa verrattuna nykylaskelmaan. Sukupuolten välillä ei ole merkittäviä eroja. Eläketasot paranevat suhteessa sitä enemmän, mitä nuoremmasta ikäluokasta on kyse. Kuukausieläkkeiden kasvu johtuu ennen kaikkea eläkkeelle siirtymisen myöhentymisestä ja pidemmistä työurista sekä sovituista eläkkeen laskentasääntöjen muutoksista. Neuvottelutuloksen mukainen uudistus kasvattaisi jonkin verran enemmän matalammin koulutettujen eläketasoja verrattuna korkeakoulutettuihin. Sosioekonomisista ryhmistä korkein eläketaso on nyt ylemmillä toimihenkilöillä, sitten tulevat alemmat toimihenkilöt, työntekijät ja työttömät. Yrittäjien eläketaso on matalin, kaikkein matalin maatalousyrittäjillä.

Osa yrittäjistä on toki voinut kasvattaa eläkettään tekemällä yrittämisen ohella palkkatyötä. Jos se ei riitä, hyvällä tuurilla yrittäjä saa myytyä yrityksensä ennen eläkepäiville jäämistä. Riski on kuitenkin suuri. Ymmärtävätkö yrittäjät pelaavansa upporikasta ja rutiköyhää?

Työnantajan varautumisesta koko henkilöstön eläköitymiseen voit lukea lisää artikkelista Strateginen siirto »

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä