Minä ja yritykseni tulevaisuuden Suomessa

Markku Karjalainen, HT Collection Oy: Ei saa lamaantua, nyt pitää yrittää

30.10.2014 Markku Karjalainen Kuvat: Aalto Entrepreneurship Society

"Suomi on monessa suhteessa hyvä ja turvallinen toimintaympäristö. Ahkeraa, luotettavaa ja osaavaa työvoimaa on saatavilla. Emme kuitenkaan yhteiskuntana osaa reagoida riittävän hyvin ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Esimerkiksi vuonna 2008 elettiin kriittistä aikaa, jolloin palkankorotuksissa olisi pitänyt siirtyä nollalinjaan, mutta kemianteollisuuden perässä seurattiin 13 %:n korotuksiin.

Tällä hetkellä yritysten toimintaedellytysten kannalta kriittisin kysymys on rahoitus. Jos haluamme, että meillä on tulevaisuudessa yhteiskunnalle lisäarvoa, työtä ja tuloja tuottavaa teollisuutta, on yritysten rahoitusmahdollisuuksia esimerkiksi pankeista parannettava. Valtio voisi myös osallistua TyEl-takaisinlainauksen takauksiin ilman pankkien toimimista välikätenä. Rahoituksen lisäksi verotuksen on oltava ajan tasalla suhteessa ympäristöön.

Millä Suomi sitten saadaan nousuun? Nyt ei saa lamaantua, vaan pitää yrittää. Kansakuntana me tarvitsemme strategian, joka perustuu meidän vahvuuksiimme. Vientimarkkinoille tarvitaan kilpailukykyisiä houkuttelevia konsepteja, ja uusille innovaatioiden toteuttamiseen täytyy luoda edellytyksiä. Suomen pitäisi ottaa johtava asema uusiutuvan energian kehittämisessä, sillä se on globaalisti suuri mahdollisuus ja sopii Suomen imagolle. Valtion tulot ja menot täytyy tietysti saattaa tasapainoon, vaikka se vaatiikin vyön kiristystä.

Hyvinvointia ei voi ulkoistaa, vaan jokainen vastaa lopulta omasta elämästään. Yrittäjänä voi antaa vain yhden neuvon: kohtele itseäsi hyvin. Kaikilla ei tietenkään ole yhtä hyvät lähtökohdat elämään. Yhteiskunnan kannalta syrjäytyneet nuoret ovat kaikkien yhteinen asia, joka on saatava kuntoon. Minua mietityttää, miksi nykyajan nuorilla on niin kova kiire pois kotoa. Eräs syy on varmasti yhteiskunnan tarjoama asumistuki, joka houkuttaa lähtemään, vaikka valmiuksia itsenäiseen elämään ei vielä olisikaan. Koko tukijärjestelmää on tarkasteltava kriittisesti: järjestelmän pitää kannustaa työn tekemiseen.

Yrittäminen on aina vastuuta ja riskiä, vaikka itse määräätkin riskin. Ehkä toimiminen reaalitaloudessa pienyrittäjänä pitää omat tutkat valppaana. Jos et reagoi nopeasti muutoksiin, katoat kartalta. Samalla periaatteella pitäisi hoitaa valtiotakin."

Markku Karjalainen

Kirjoittaja on yrittäjä ja HT Collection Oy:n toimitusjohtaja. HT Collection valmistaa design-huonekaluja ja on tuottanut kansainvälisesti arvostettua suomalaista muotoilua jo viiden vuosikymmen ajan.

Mandatum Life oli mukana tukemassa Aalto Entrepreneurship Societyn 22.10. järjestämää Tulevaisuuden Suomi -tapahtumaa, jonka paneelikeskusteluun osallistuivat mm. Björn Wahlroos, Mika Anttonen ja Antti Herlin. Tapahtuman tärkeän teeman keskustelu jatkuu Mandatum Lifen Vieraskirja-palstalla, jonka kirjoittajiksi olemme kutsuneet menestyneitä yrittäjiä pohtimaan omaa ja yrityksensä tulevaisuutta Suomessa. Artikkelissa esitetyt näkemykset ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta Mandatum Lifen kantaa.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä