Runon jättiläinen Edith Södergran

11.4.2016 Anna Väre Kuvat: Svenska litteratursällskapet i Finland

Runouden arvo nykymaailmassa on, että se hidastaa elämää ja auttaa pysähtymään yllättävien merkitysten äärelle, pitämään mielen avoinna. Runous opettaa herkkyyttä vivahteille.

Edith Södergranin kynästä kumpuava ilmaisuvoimaisuus ja kiihkeys luovat kuvan aikanaan uudenlaisesta, vahvasta ja itsenäisestä naisesta, joka sulautuu luontevasti eri rooleihin. Teksteihin vaikuttivat voimakkaasti myös hänen kohtalonsa, sairastelunsa ja tieto jäljellä olevan ajan rajallisuudesta.

Kohotan sen korkeille pilareille joiden nimi on minun ihanteeni

Ote Edith Södergranin Tulevaisuuteni-runosta

Tutkijana ja kirjailijana minua puhuttelee Södergranin ainutlaatuinen kyky muodostaa sanoillaan kokonaisia universumeita. Kiehtovinta on, miten Södergran yhdistelee moniulotteisesti modernistista kieltä, naiseuden ja olemassaolon kysymyksiä sekä runouden ja filosofian välistä dialogia. Hän kuvaa runoissaan monialaisesti ekstaasia, pettymystä ja totuuden etsintää.

Pidän runoudessa erityisesti siitä, että se saa asioita aikaan ja yllättää – runous ikään kuin opettaa kieltä uudelleen myös silloin, kun sitä lukee omalla äidinkielellään.

Vesa Haapala, lyriikan tutkija

Vesa Haapala (1971) on runoilija, kirjailija ja Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden yliopistonlehtori, joka on tutkinut Södergranin lyriikkaa. Haapala julkaisi helmikuussa esikoisromaaninsa Karhunkivi, joka on tarina isän ja pojan suhteesta.

Edith Södergran (1892–1923) on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista runoilijoistamme. Hänet tunnetaan pohjoismaisen modernismin uranuurtajana ja lyriikan uudistajana. Södergran julkaisi lyhyen elämänsä aikana neljä runokokoelmaa ja aforismikokoelman. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun hänen esikoiskokoelmansa Dikter ilmestyi.

Mandatum Lifen Vakavan sairauden turvan mainoselokuva perustuu Edith Södergranin Tulevaisuuteni-runoon. Mainos kuvaa vakavasti sairastuneen naisen taistelua huonojen uutisten kuulemisesta toipumiseen. Katso mainos osoitteessa: www.mandatumlife.fi/jokaviides.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä