BlackRock iSharesin sijoitusstrategin teemat vuodelle 2016

10.12.2015

BlackRock iSharesin sijoitusstrategi Karim Chedid käy läpi sijoitusvuoden 2016 ajankohtaiset teemat.

1# Vuosi paketissa

Näkemyksessään vuodelle 2015 BlackRock kertoi suosivansa euroalueen ja Japanin osakkeita ja tunnisti valikoituja mahdollisuuksia Aasian kehittyviltä markkinoilta ja Yhdysvaltain teknologiasektorilta.

Karim Chedid

Karim Chedid

“Keskuspankkien toimenpiteet rahapolitiikan keventämiseksi tukivat euroalueen ja Japanin markkinoita. Uskomme tämän jatkuvan vuonna 2016. Aasian kehittyviin markkinoihin taas vaikutti kielteisesti Kiinaan liittyvä volatiliteetti toisella ja kolmannella neljänneksellä”, sanoo BlackRock iSharesin sijoitusstrategi Karim Chedid.

Chedidin mukaan Yhdysvalloissa teknologiasektori menestyi paremmin kuin osakkeet yleensä vahvemman tuloskehityksen ansiosta, ja vastaavaa kehitystä on odotettavissa myös ensi vuonna.

2# Korkotuotteet

“Korkopuolella uskoimme eurooppalaisilla rahoituslaitosten lainoilla ja dollarimääräisillä kehittyvien markkinoiden lainoilla olevan mahdollisuuksia menestyä muita paremmin.”

Näin ei käynyt. Eurooppalaiset rahoituslaitosten lainat ovat hieman alle viime vuoden tason, ja kehittyvien markkinoiden lainat ovat menettäneet asemiaan aivan viime aikoina, kun kehittyvien markkinoiden taloudelliset perustekijät ovat heikentyneet.

“Yksi suuri yllätys oli, että Euroopan keskuspankin elvytystoimista huolimatta eurooppalaisten yritysten luottoriskilisät liikkuivat samassa tahdissa yhdysvaltalaisten yhtiöiden luottoriskilisien kanssa ja levenivät valtaosan vuodesta. Tästä huolimatta uskomme, että vuonna 2016 eurooppalaisten yrityslainojen menestyminen on edelleen perusteltavissa.”

"Odotamme Euroopan keskuspankin tukevan edelleen kasvua ja lisäävän elvytystoimenpiteitä"

Karim Chedid

3# Keskuspankit ajurin paikalla

Keskuspankkien polut näyttävät kulkevan yhä vahvemmin eri suuntiin vuonna 2016. Yhdysvalloissa kuluttajien kasvava kulutus ja vahvistuva työmarkkina saanee maan keskuspankin Fedin etenemään hitaasti normalisoinnin tiellä, vaikka inflaatio on alle tavoitetason.

“Samaan aikaan odotamme Euroopan keskuspankin tukevan edelleen kasvua ja lisäävän elvytystoimenpiteitä (leikkaavan korkoja ja tase-elvytysohjelman jatkaminen aiemmin kommunikoitua pidempään). EKP ei ole ainoa – Japanin, Kiinan ja muiden maiden keskuspankit todennäköisesti seuraavat sen jalanjäljissä. Keskuspankkien harjoittama politiikka on yksi tärkeimpiä tekijöitä näkemyksessämme”, Chedid sanoo.

“Talouden sykli ja rahapolitiikan sykli eivät liiku nyt aivan samassa tahdissa. Kun Yhdysvaltain keskuspankki aloittaa koronnostot, se todennäköisesti tapahtuu tilanteessa, jossa talous on huonommassa kunnossa kuin aiempina korkojennostokausina. Korkoja lähdetään nostamaan alempaa kuin koskaan aikaisemmin. Tämä voi johtaa siihen, että Fedin ohjauskorko syklin huipulla on alhaisemmalla tasolla kuin ennen finanssikriisiä. Lisäksi kriisistä toipuminen – Yhdysvalloissa ja muualla – on hitaampaa ja hauraampaa kuin aiempina elpymisjaksoina”, Chedid jatkaa.

Maailmanlaajuisesti palvelusektori selviytyy selvästi paremmin kuin kompuroiva tuotantosektori. Tämä herättää kysymyksiä siitä, mitä kehitys merkitsee maailmantalouden kasvulle. Kiinalaisten päättäjien yritykset muuttaa maan taloutta kulutusvetoiseksi (investointivetoisen sijaan) synnyttävät samantapaisia kysymyksiä.

“Fedillä ei ole helppo tehtävä edessään: sen pitää jättää taakseen ennennäkemättömän löyhän rahapolitiikan kausi ja samaan aikaan hallita riskipitoisten omaisuuslajien ja kasvun vaikutuksia.”

4# Volatiliteetin paluu?

“Puheet volatiliteetin eli hintaheilunnan paluusta markkinoille eivät kerro koko totuutta – volatiliteetti on tällä hetkellä kohtuullisella tasolla. Thomson Reutersilla saatujen tietojen mukaan useimmat omaisuuslajit ovat nyt lähellä 20 vuoden mediaaniaan toteutuneessa volatiliteetissa”, Chedid sanoo.

Eurovetoinen joukkolainamarkkinoiden volatiliteetti toukokuussa ja Kiinaan liittyvät korjaukset osakemarkkinoilla kesä- ja elokuussa osoittavat kuitenkin, että lyhytkestoiset ja voimakkaat markkinaliikkeet yleistyvät.

”Koska keskuspankkien rahapolitiikat erkaantuvat vielä enemmän toisistaan, näyttää todennäköiseltä, että vuoden 2015 suuruisia nopeita markkinaliikkeitä on odotettavissa aiempaa säännöllisemmin. Markkinaliikkeitä voi aiheuttaa myös geopoliittisten riskien kasvu – Brexitin eli Iso-Britannian EU-eroon liittyvä uhka, Euroopan pakolaiskriisi ja Lähi-idän epävakaus.”

Chedidin mielestä sijoittajien tulisi ryhtyä toimenpiteisiin suojatakseen salkkuaan vakavilta markkinashokeilta, siinäkin tapauksessa, että volatiliteetti pysyy keskimäärin kohtuullisena pitkään.

“Hajauttaminen, alhaisen volatiliteetin sijoitusstrategiat ja aiempaa taktisempi sijoittaminen voivat olla avainasemassa vuonna 2016.”

Lähde: Kaikki tiedot ovat Bloombergiltä marraskuun 2015 lopusta.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä