Ajankohtaista osakkeissa juuri nyt: Arvostustasot koholla länsimarkkinoilla

14.9.2017 Kuvat: Tomi Parkkonen

Alhainen korkotaso heijastuu myös osakemarkkinoiden arvostuksiin. Arvostustasoja katsottaessa sekä Euroopassa että USA:ssa ollaan yli pitkän aikavälin keskiarvojen.

”Raha menee aina johonkin. Korkosijoitusten tuotto-odotukset ovat olleet maltilliset, mikä on lisännyt osakkeiden houkuttelevuutta ja hintaa”, sanoo Mandatum Lifen salkunhoitaja Ville Varpula.

Edullisempaa Euroopassa

Osakkeiden arvostustasoihin on syntynyt merkittävä ero Euroopan ja USA:n välillä viimeisen viiden vuoden aikana. USA:ssa keskuspankki Fed aloitti aikaisemmin elvytyksensä, mikä lähetti USA:n osakemarkkinat varhaisemmin nousu-urille. Mitä se tarkoittaa sijoittajalle?

"Jos Euroopan kasvu jatkuu vakaana, arvostustason erotus voi kureutua osittain umpeen."

”Ero USA:n ja Euroopan välillä on sijoittajan kannalta hyvin mielenkiintoinen. Jos Euroopan kasvu jatkuu vakaana, arvostustason erotus voi kureutua osittain umpeen”, Varpula pohtii.

Se tarkoittaa käytännössä, että osakkeissa olisi piristyvässä taloustilanteessa paremmin nousuvaraa Euroopassa kuin USA:ssa.

”Toinen rauhoittava asia on, ettei tässä olla kuplatasoilla. Pitkän aikavälin arvostuksia katsottaessa ollaan edelleen suhteellisen maltillisilla tasoilla.”

Vaikka arvostustasot ovat koholla, sijoittaja voi edelleen olla rauhallisin mielin varsinkin, jos yritysten hyvä tuloskasvu jatkuu. Yritysten tuloskasvu on ollut vahvaa, mutta nyt hiljattain hidastumaan päin. Varovaisuuteen on kuitenkin aihetta.

”Alla olevaa tuloskasvua on syytä pitää tarkkaan silmällä, sillä se viime kädessä tukee kestävää osakekurssien nousua”, Varpula korostaa. Arvostustason ollessa koholla, kurssinousun tulisi siis perustua enemmän tuloskasvuun.

Normalisoitu P/E- kerroin länsimarkkinoilla

Kuva 1. Normalisoitu P/E- kerroin länsimarkkinoilla 9/1994-9/2017. (Lähde: Bloomberg)

Kuva 1. Normalisoitu P/E- kerroin länsimarkkinoilla 9/1994-9/2017. (Lähde: Bloomberg)

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä