Arki on arvokasta – etenkin, kun sairastuu vakavasti

6.11.2015 Anna Malk

Vakavasti sairastuneen maailma pysähtyy ja arki järkkyy. Mitä mielessä silloin liikkuu? Mikä on tärkeää?

35-vuotiaan perheenäidin Papa-näytteen tuloksessa ei olekaan kaikki kunnossa. 50-vuotias mies saa kuumeilulleen selitykseksi syövän. Yksi puhelinsoitto tai lääkärikäynti, eikä elämä ole enää ennallaan.

Kun ihminen kuulee olevansa vakavasti sairas, maailma pysähtyy.

”Usein puhutaan äkillisestä traumaattisesta kriisistä. Tilanne voi olla aluksi shokki, epätietoisuus ja ahdistus valtaavat mielen”, kertoo Itä-Suomen yliopiston psykologian professori  Kirsi Honkalampi.

Mihin me sairastumme?

Suomessa tyypillisiä vakavia sairauksia ovat sydän- ja verisuonitaudit sekä erilaiset syövät. ”Nämä ovat tavallisia kansantauteja kaikissa kehittyneissä maissa”, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pekka Jousilahti.

Tavallisinta on, että sairastunut pohtii, miten arjen saisi rullaamaan mahdollisimman tuttuna ja turvallisena.

Yleisimmät yksittäiset syövät ovat naisilla rintasyöpä ja miehillä eturauhassyöpä. Molempiin sairastuu vuodessa noin 5 000 suomalaista. Taudit ovat tavallisia myös nuoremmissa ikäluokissa: Eturauhassyöpä todetaan 1 500:lla alle 65-vuotiaalla miehellä vuodessa. Rintasyöpä-diagnoosin saa puolestaan joka vuosi 3 000 alle 65-vuotiasta naista.

Kaikkiaan joka viides suomalainen sairastuu vakavasti syöpään, sydäninfarktiin, sepelvaltimotautiin tai aivohalvaukseen ennen kuin täyttää 65 vuotta.

Hoidot kehittyvät jatkuvasti. Jousilahti kertoo että, vaikka väestön ikääntyessä vakavia sairauksia diagnosoidaan koko ajan enemmän, yhä useampi toipuu kokonaan. Esimerkiksi eturauhas- ja rintasyöpäpotilaista yhdeksänkymmentä prosenttia on elossa vielä viiden vuoden kuluttua taudin diagnoosista.

Lisäksi monien vakavien sairauksien etenemistä voidaan hidastaa. ”Nekin, jotka eivät parane, elävät entistä pidempään ja parempaa elämää kuin aiemmin”, Jousilahti kertoo.

Vaikka trendi on positiivinen, vakava sairastuminen on aina vaikea asia.

Miten jatkan tästä eteenpäin?

Alkujärkytyksen jälkeen sairastunut alkaa usein etsiä syyllistä ja miettiä, miksi juuri minulle kävi näin. Moni kokee itsensä masentuneeksi ja ahdistuneeksi, mieli myllertää, eikä ajatuksilta saa hetken rauhaa.

Vaikka väestön ikääntyessä vakavia sairauksia diagnosoidaan koko ajan enemmän, yhä useampi toipuu kokonaan.

Kun tunteet alkavat tasaantua, sairastunut alkaa usein käsitellä asiaa. Hän löytää selviytymiskeinoja, jotka auttavat jaksamaan.

Monet alkavat etsiä tietoa ja kartoittaa tilannetta. Mitkä mahdollisuudet minulla on toipua? Millaista hoitoa minulle annetaan? Osa myös pohtii ja puhuu ääneen tilanteeseen liittyvistä peloistaan, toiveistaan ja käytännön asioista. ”Sairastunut alkaa hyväksyä tapahtuneen”, psykologian professori Honkalampi kertoo.

Vaikka sairastuneiden reaktioista ja sairauden käsittelystä voi poimia toistuvia vaiheita, Honkalampi muistuttaa, että ihmiset reagoivat uutiseen eri tavoin. ”Esimerkiksi ikä, elämäntilanne ja paranemisennuste vaikuttavat.”

Huolta toimeentulosta

Moni vakavasti sairastunut alkaa arvostaa entistä enemmän läheisiä ihmissuhteitaan. Honkalampi kertoo, että monet haluavat sairastuttuaan varmistaa, että välit läheisiin ovat varmasti kunnossa.

Jonkun mieleen voi tulla toteuttaa unelmiensa lomamatka elokuvatyyliin.

Ehkä tavallisinta kuitenkin on, että sairastunut pohtii, miten arjen saisi rullaamaan mahdollisimman tuttuna ja turvallisena.

Useimmat pohtivat esimerkiksi sitä, miten perhe selviää jatkossa taloudellisesti.

Talous on monessa kodissa yksi arjen moottoreista. Honkalampi uskoo, että useimmat pohtivat esimerkiksi sitä, miten perhe selviää jatkossa taloudellisesti. Kuinka pitkään voin jatkaa töissä? Saammeko asuntolainan jatkossa maksettua? Pitääkö mökki myydä?

Suomessa kukaan vakavasti sairastuneista ei jää taloudellisesti ihan tyhjän päälle. Tällä hetkellä työnantaja maksaa sairastumistilanteessa palkkaa yleensä kahdesta kolmeen kuukautta. Sen jälkeen sairastuneelle maksetaan Kelan päivärahaa, joka on noin 40–70 prosenttia ansioista.

Vakava sairastuminen heikentää silti usein merkittävästi sairastuneen ja hänen perheensä tuloja. Vain 21 prosenttia suomalaisista uskoo, että lakisääteinen sosiaaliturva riittää turvaamaan taloudellista hyvinvointia, jos perhettä koettelee pitkäaikainen sairaus.

Itsestään selvä on ihmeellistä

Kun sairastunut on käsitellyt ja hyväksynyt tilanteen, elämä jatkuu. Yleensä ennuste on hyvä, sairautta hoidetaan, ja toipuminen voi alkaa.

Fyysinen hoito on toipumisprosessin ydin, mutta myös henkisillä voimavaroilla on valtavasti merkitystä toipumiselle. Kaikki syövästä -sivustolla oman sairastumistarinansa kertovat ihmiset kiittävät jaksamisestaan huumoria, vertaistukea ja läheisten läsnäoloa.

Honkalampi arvioi, että toipumisprosessissa vaikuttavat samat seikat, jotka edistävät terveyttä muutenkin. Stressi arjen asioista ja työstä ei varmastikaan helpota tilannetta.

”Toipumiseen voi olla apua esimerkiksi siitä, jos ei tarvitse kantaa paineita, että pitäisi toipua tai kuntoutua nopeasti, jotta pääsisi tienaamaan”, Honkalampi sanoo.

Moni vakavasti sairastunut kuvailee, että arvot heittävät kuperkeikkaa: Ennen itsestään selvästä tulee ihmeellistä. Tulevaisuuden toiveet liittyvät läheisten kanssa yhdessä tekemiseen ja olemiseen.

Monia vakavia sairauksia hoidetaan niin, että sairaalajaksot ja kotona olo vuorottelevat. Jotkut sairastavat mieluummin ulkomailla aina kun mahdollista. Joku taas nauttii eniten ihan tavallisesta aamusta tutussa kodissa: Puoliso keittää kahvit ja avaa television, eikä kenelläkään ole kiire minnekään.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä