Älä anna yrityksesi kassan sulaa käsiin

20.3.2015 Kuvat: Tomi Parkkonen

Yrityksen tärkeitä toimintoja suunnitellaan huolella: tulevia töitä, tuotantoa, tarvittavia resursseja, varaston kiertoa. Mutta kun yritys tekee voittoa, sen kassavirta jää usein makaamaan nollakorkoiselle pankkitilille. Siitäkin huolimatta, että pankkitilillä lepäävän rahan arvo laskee koko ajan inflaation ja yrityksen kulujen vuosittaisen kasvun vuoksi.

Mandatum Lifen salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen kertoo, miten ylimääräiset kassavarat voi helposti laittaa tuottamaan ja mihin yrityksen kannattaa nyt sijoittaa.

Yrityksen kulut, kuten hankinnat, tilavuokrat ja palkat, nousevat vuosittain. Kustannusten kasvuvauhti on yleensä 2–3 prosentin luokkaa. Kun liiketoiminnasta saatu voitto odottaa pankkitilillä parempia aikoja, tuottoa kertyy tuskin ollenkaan ja yritys häviää rahaa joka päivä.

"Monilla suomalaisilla yrityksillä menee heikosta taloussuhdanteesta huolimatta hyvin ja kassat ovat pullistuneet. Aina ei ole oikea hetki investoida, mutta rahoja ei silti pidä makuuttaa pankkitilillä", Mandatum Lifen salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen korostaa. "Hyviä vaihtoehtoja yrityksen kassan arvon säilyttämiseksi on olemassa."

Yrityksen sijoittaessa ylimääräisiä kassavarojaan tärkein tavoite on yleensä saada kohtalaista, kustannusten kasvun kompensoivaa tuottoa ilman merkittävää riskiä kassan häviämisestä. Usein ainakin osa varoista on tarpeen sijoittaa siten, että rahat saa tarvittaessa otettua nopeastikin käyttöön.

"Aina ei ole oikea hetki investoida, mutta rahoja ei silti pidä makuuttaa pankkitilillä."

Juhani Lehtonen

Vakuutussopimus on hyvä työkalu yrityksen kassanhallintaan. Yrityksen kassavaroista määritellään tarvittava puskuri tulevien menojen hoitamiseen, ja loput rahat sijoitetaan helposti vakuutussopimuksessa. Vakuutussopimuksessa sijoituskohteita voidaan valita joustavasti ja vaihtaa ilman kuluja tai kirjanpidollisia vaatimuksia. Sijoitetut varat ovat aina nostettavissa yrityksen investointeihin tai muuhun käyttöön.

Korkotuote sopii monen yrityksen tarpeeseen

"Sijoituskohteista korot sopivat hyvin yrityksen sijoitustarpeisiin, sillä korkotuotteet ovat osakkeisiin verrattuna vähäriskisempiä ja niissä on tyypillisesti vähemmän arvonvaihtelua. Mandatum Lifen Korkosalkku on kokonaisvaltainen sijoitustuote, joka on huolellisesti hajautettu", Lehtonen kuvaa.

"Toisin kuin monissa korkorahastoissa ML Korkosalkussa myös korkoriskiä pystytään aktiivisesti hallitsemaan. Nykyisessä äärimmäisen alhaisessa korkoympäristössä se on erityinen etu: korkojen noustessa tuottoa voidaan parantaa hallinnoimalla korkoriskiä aktiivisesti".

Yrityslainoihin sijoitettaessa yritysten tunteminen läpikotaisin on tärkeää.

Korkosalkku sijoittaa pääasiassa yrityslainoihin, valtionlainoja on tällä hetkellä mukana vain vähän. Pohjoismaiset yrityslainat ovat mielenkiintomme kohteena juuri nyt.

"Kun suomalainen pk-yritys tai -yrittäjä lähtee sijoittamaan, toisiin yrityksiin sijoittaminen kiinnostaa. Huolellisen yritysanalyysin avulla voimme varmistua siitä, että valitut yrityslainat ovat hyviä sijoituskohteita. Tällä hetkellä erityisen kiinnostavia yrityslainoja löytyy juuri pohjoismaista", Lehtonen huomauttaa.

Yrityslainoihin sijoitettaessa yritysten tunteminen läpikotaisin on tärkeää. Tässä suuren sijoittajan kontaktit ovat keskeisessä asemassa.

"Osana Sampo-konsernia Mandatum Lifella on vakiintunut asema varsinkin houkuttelevilla pohjoismaisilla yrityslainamarkkinoilla. Konkreettisesti hyödyt näkyvät esimerkiksi pääsynä lainatunnusteluihin (pre-sounding), jossa keskeisiä lainaehtoja käydään läpi ennen yrityslainan liikkeellelaskua. Sijoituskohteiden arviointiin voidaan näin käyttää enemmän aikaa ennen sijoituspäätöstä.", Lehtonen kertoo.

Jos kassavarojen sijoitusaika on pidempi, korkojen lisäksi muutkin sijoituskohteet ovat hyvä lisä sijoitussalkkuun. Esimerkiksi rakennesijoitusten kautta voidaan sijoittaa pääomasuojatusti osakemarkkinoille ja hakea näin lisää tuottoa hallitulla riskillä. Rakennesijoituksiin liittyy kuitenkin kiinnitetty sijoitusaika, joten ne sopivat sille osalle varoista, joita ei tarvita muutamaan vuoteen.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä