Aika luopua aarteesta? Näin saat omat arvoesineesi myydyksi

17.8.2016 (Päivitetty 23.3.2017) Irina Kauko Kuvat: iStockphoto

Perinnöksi saatu taulu, jolle ei löydy paikkaa omalta seinältä. Kuolinpesä täynnä tavaraa monelta vuosikymmeneltä. Koru, joka ei enää miellytä omaa silmää. Miten luopua arvokkaasta mutta itselle hyödyttömästä tavarasta, ja saada siitä paras mahdollinen hinta?

Bukowskis -huutokauppatalon asiantuntijat Helena Laakso ja Joachim Borgström ovat nähneet satoja koteja niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja arvioineet niissä asuvien perheiden arvoesineitä.

”Teemme paljon kotikäyntejä, joissa käymme läpi arvoesineet, teemme arvioinnin ja keskustelemme myyntimahdollisuuksista”, sanoo Helena Laakso, jonka erityisalaa on klassinen suomalainen taide sekä venäläinen ja kansainvälinen taide.

Kotikäynnin lisäksi arvioinnin voi saada myös lähettämällä kuvan tuotteesta sähköpostitse ja kertomalla siitä. ”Valitsipa kumman tavan tahansa, arviointi on aina maksuton”, Laakso sanoo.

”Laatutuotteet säilyttävät arvonsa ja tekevät aina kauppansa”

Helena Laakso

Perinteisten huutokauppojen lisäksi tänä päivänä myynnissä voi hyödyntää myös nettihuutokauppoja, jotka ovat nousseet keskeiseksi kauppapaikaksi niin taiteelle, designille, koruille, vintagelle, hopealle kuin antiikillekin. Nettihuutokauppaan on helppo ottaa osaa mistä maailman kolkasta tahansa ja mihin kellon aikaan vain. Asiantuntijan apua kannattaa kuitenkin hyödyntää lähtöhinnan asettamisessa.

”Omassa nettihuutokaupassamme löytyy ostajia yli 60 eri maasta, pääsääntöisesti Itämeren maista, mutta viime aikoina myös esimerkiksi Kiinasta on ollut paljon ostajia”, kertoo huonekaluihin, taidekäsityöhön ja hopeaan erikoistunut Borgström.

Aarteen etsintää

Trendit muuttuvat myös huutokaupoissa, mutta yksi on aina muodissa: laatu.

”Laatutuotteet säilyttävät arvonsa ja tekevät aina kauppansa”, Laakso sanoo. Esimerkkeinä hyvin liikkuvista tuotteista hän mainitsee Helen Schjerfbeckin taulut ja ja Paavo Tynellin valaisimet.

”Tällä hetkellä myös tanskalaiset huonekalut ovat nosteessa”, lisää Borgström.

”Välillä tämä on melkoista salapoliisityötä, joka vaatii hikeä ja kyyneleitä, mutta lopputulos palkitsee”, Borgström sanoo.

"Tällä hetkellä tanskalaiset huonekalut ovat nosteessa”

Joachim Borgström

Laakso on samaa mieltä. ”Hauskinta on, kun löytää todellisen aarteen sattumalta. Erään asiakkaan neljän euron kirpputorilöytö paljastui Tapio Wirkkalan vanerivadiksi ja huutokaupassa sen myyntihinta nousi yli 17 000 euroon”, Laakso paljastaa.

Tunnearvo ei vaikuta asiantuntijaan

Asiantuntija on hyvä apu myös kuolinpesien arvioinneissa. Kun kaikki esineet on listattu ja niistä on tehty arvio, on helpompi tehdä päätös siitä, jaetaanko vai realisoidaanko tavarat.

Rakkaisiin esineisiin liittyy muistoja, mikä voi aiheuttaa riitoja perinnönjakotilanteissa. Kuinka toimia tilanteessa, jossa yksi perillisistä haluaisi pitää esineen ja muut myydä?

Borgströmillä on tähän selkeä suositus: ”Jos haluaa saada reilun lopputuloksen kaikille ja välttää riidat, on parasta myydä esine ja jakaa saadut rahat perillisten kesken. Jos yksi perillisistä kuitenkin ehdottomasti haluaa esineen, kannattaa se ostaa huutokaupan kautta, jolloin siitä maksetaan heti käypä markkinahinta”, Borgström neuvoo. ”Näin välttää sellaisen tilanteen, että myyntihetkellä arvioidusta tuotteesta saakin myöhemmin huutokaupassa suuren voiton, mikä luonnollisesti voi harmittaa muita perillisiä.”

Mikä Bukowskis?

•    Bukowskis on huutokauppatalo, joka tarjoaa kansainvälisiä huutokauppoja, verkkohuutokauppoja, sekä yksityismyyntejä.
•     Bukowskis toimii Helsingissä, Tukholmassa, Malmössä ja Göteborgissa.
•     Bukowskin huutokauppakonsepteja ovat Klassinen, Moderni ja Contemporary, jotka järjestetään keväisin ja syksyisin. Lisäksi Bukowskis järjestää Pohjoismaissa useita teemahuutokauppoja.
•    Bukowskin jatkuvassa online-huutokaupassa on aina noin 3000 laatuesinettä eri aikakausilta ja kaikista hintaluokista.  Tutustu huutokauppaan tästä »

Tilaa uutiskirje

Haluan tilata sijoittamisen kuukausittaisen uutiskirjeen.

Kiitos tilauksesta!

Täytäthän ensin sekä nimesi että sähköpostiosoitteesi.

Lomakkeen lähettämisessä tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä