50 miljardista dollarista 2 600 miljardiin – ympäristövastuu kiinnostaa sijoittajaa enemmän kuin koskaan ennen

10.12.2015 Kuvat: Tomi Parkkonen

Sijoitusvarallisuus hakeutuu yhä enemmän pois fossiilisista sijoituksista, kertoo tuore raportti. Fossiiliset sijoitukset, eli yhtiöt joiden liiketoiminta perustuu uusiutumattomiin luonnonvaroihin, nähdään sijoitusriskinä.

”Sijoittajilla on todellista vaikutusvaltaa, jos se kanavoidaan oikein”, sanoo salkunhoitaja Carolus Reincke.

Vastuullinen sijoittaminen lukuina

Vastuullisen sijoittamisen tutkimukseen erikoistuneen Sustainalyticsin tuoreen raportin mukaan fossiilisista sijoituksista huolestuneiden sijoittajien määrä on kasvanut merkittävästi. Fossiiliset sijoitukset nähdään sijoitusriskinä. Sijoittajat, jotka ovat sitoutuneet vähentämään sijoituksia yhtiöihin, joiden liiketoiminta perustuu fossiilisiin energialähteisiin, edustavat jopa 2 600 miljardin dollarin edestä sijoitusvarallisuutta. Vuonna 2014 vastaava yhteenlaskettu sijoitusvarallisuus oli 50 miljardia. 1

”Luku osoittaa hyvin sen, sijoittajat pitävät fossiilisia sijoituksia sijoitusriskinä, johon on reagoitava. Ympäristövastuu alkaa vaikuttaa yhä enemmän sijoituspäätöksiin”, kommentoi Mandatum Lifen salkunhoitaja Carolus Reincke.

"Päästöt muodostavat sijoitusriskin, mutta riskiä voi hallita ilman ylimääräisiä kustannuksia."

Vastuullisen sijoittamisen piirissä on merkittävä määrä maailman sijoitusvarallisuutta. Raportin mukaan vastuullisen sijoittamisen periaatteet (UN PRI) allekirjoittaneet sijoittajat omistavat vähintään kolmanneksen maailman kuudesta suurimmasta hiili- tai öljy-yhtiöstä. UN PRI:n piirissä on varallisuutta 59 000 miljardin edestä 2.

Sijoittajan vaikutusvalta

Fossiilisista sijoituksista ovat jo vetäytyneet monet merkittävät sijoittajatahot.

”Vetäytyminen kiihtyi jo ennen Pariisin ilmastokokousta. Ensimmäisiä olivat suuret institutionaaliset sijoittajat ja eläkerahastot, joilla on velvollisuus sijoittaa varallisuuttaan kestävällä ja sukupolvia yhdenmukaisesti kohtelevalla tavalla”, Reincke sanoo.

Viime aikoina markkinoilla on puhuttu myös hiilikuplasta, mikä tarkoittaa riskiä siitä, että fossiilisiin polttoaineisiin sijoittamisesta tulee äkillisesti kannattamatonta. Syitä voisivat olla kiristyvä sääntely tai haittaverot.

”Päästöt muodostavat sijoitusriskin, mutta riskiä voi hallita ilman ylimääräisiä kustannuksia”, Reincke sanoo ja antaa esimerkin.

”Vähäpäästöisempiin yrityksiin sijoittavat osakeindeksit, kuten Low Carbon Leaders, pärjäävät yleisiä osakeindeksejä vastaan. Viimeisen viiden vuoden aikana Low Carbon Leadersin tuottokehitys on itse asiassa ollut emoindeksiään MSCI Worldia parempi”, Reincke toteaa.

Lue Sustainalyticsin raportti

Lähteet

1 Sustainalytics. ESG Spotlight. Fossi fuel divestment – a shareholder perspective. Dec 2015.
2 UN PRI, Fact sheet http://www.unpri.org/news/pri-fact-sheet/

 

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä