5 myyttiä indeksisijoittamisesta

10.4.2014

Indeksisijoittaminen eli ETF:t kasvattavat suosiotaan myös suomalaisten sijoittajien keskuudessa. ETF:t ovat pörssinoteerattuja rahastoja, jotka seuraavat tiettyä vertailuindeksiä ja pyrkivät tarjoamaan vertailuindeksin mukaisen kokonaistuoton. Mitä väitteitä ETF:iin yleisimmin liitetään?

1. ETF on ihan turha – voin sijoittaa suoraan osakkeisiin

Sijoittamalla ETF:ään hajautat varasi useampaan yhtiöön eri sektoreilta. Lisäksi sijoittajat pääsevät nopeasti käsiksi valtavaan valikoimaan markkinoita, joita suorilla osakesijoituksilla olisi vaikea tavoittaa. Varsinkin pienemmillä sijoittajilla ei yleensä ole resursseja sijoittaa suoraan esimerkiksi frontier-markkinoille, jotka ovat pärjänneet hyvin tänä vuonna.

2. On vaikeaa tietää, mihin ETF oikeastaan sijoittaa

Fyysisten ETF:ien osalta sijoittaminen on yksinkertaisesta. ETF omistaa jokaista vertailuindeksinsä arvopaperia (esim. osaketta) samassa suhteessa kuin sitä on indeksissä. Monet palveluntarjoajat, esimerkiksi kumppanimme iShares, julkaisevat verkkosivuillaan päivittäin täydellisen listan ETF:iensä omistuksista. Halutessaan sijoittaja voi siis tarkistaa omistamansa arvopaperit koska tahansa.

Johdannaisilla toteutettujen ETF:ien osalta väitteessä on perää, sillä niiden sisältämät johdannaissopimukset sisältävät sopimuksen toiseen osapuoleen kohdistuvan vastapuoliriskin, jonka arvioiminen voi olla haastavaa. Riskiä pyritään hallitsemaan rajoittamalla yksittäiseen vastapuoleen kohdistuvaa riskiä.

3. ETF:t ovat riskisijoitus

Fyysisten ETF:ien riskit eivät eroa tavallisten rahastojen riskeistä. Sekä ETF:ään että tavalliseen rahastoon sijoitettaessa omistat osuuden rahastosta, joka koostuu arvopapereista kuten osakkeista. Ainoa keskeinen ero on, että ETF:llä käydään kauppaa pörssistä, tavallisissa rahastoissa myynnin ja lunastukset tehdään rahastoyhtiön kautta. Riskiltään fyysisen ETF:n omistaminen vertautuu siis sen sisältämien arvopaperien omistamiseen.

4. ETF:t ja aktiivinen sijoittaminen eivät kulje käsi kädessä

ETF:t ovat oivallisia työkaluja myös aktiiviselle sijoittajalle helppoutensa ansiosta: yhdellä kaupalla voi sijoittaa kokonaisen maan tai tietyn toimialan osakkeisiin. Aktiivisessa salkunhoidossa ETF:iä käytetäänkin esimerkiksi maa- tai toimialanäkemyksen ottamiseen.

5. ETF:t ovat vain uusin villitys

Vuoden 2000 jälkeen indeksisijoittaminen on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Jo pelkästään Suomessa ETF-rahastoihin on tällä hetkellä sijoitettu noin 7 miljardia dollaria1. ETF:t ovat lisänneet suosiotaan vuosi toisensa jälkeen juuri niiden yksinkertaisuuden takia.

Viitteet

1 Mandatum Life Magazine syksy 2013. Yhä ylöspäin, s. 30-33.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä