3 kysymystä varainhoidon juridisista palveluista

5.10.2012

Kokosimme Senior Legal Counsel Seppo Mikkolalle kolme kysymystä varainhoitoon ja juridiseen neuvontaan liittyen.

Seppo Mikkola

Seppo Mikkola

Millä tavalla juridinen neuvonta ja varainhoito liittyvät toisiinsa?

"Päivittäiseen työhömme kuuluu lainsäädännön ja oikeuskäytännön muutosten jatkuva seuraaminen sekä näiden muutosten vaikutusten ennakoiminen. Asiantuntijan tehtävä on konkretisoida mahdollisuudet ja riskit, joita muutokset voivat asiakkaalle aiheuttaa. Pitkäaikaisella kokemuksellamme pystymme huomioimaan asiakkaan elämäntilanteeseen, perhesuhteisiin tai kokonaisvarallisuuteen liittyvät riskit, jotka muutoin saattaisivat johtaa käytännön elämän kannalta kestämättömiin tilanteisiin.

Juridiselta asiantuntijalta saa ulkopuolista ja puolueetonta tukea oman kokonaistilanteen hahmottamiseen, siihen liittyvien riskien konkretisointiin sekä tavoitteiden ja vaihtoehtojen kartoittamiseen ja toteuttamiseen. Sijoitusvarallisuuden lisäksi neuvonnan kohteena on asiakkaan kokonaisvarallisuus, varallisuussuhteet ja lähipiiri."

Minkälaisissa konkreettisissa asioissa neuvoja yleensä tarvitaan?

"Keskeistä on kartoittaa muun muassa keinot, joiden avulla turvataan varojen suvussa säilyminen avioerotilanteessa tai hallinnoidaan lapsille luovutettua varallisuutta tiettyyn ikään saakka. Keskustelemme usein asiakkaan kanssa myös siitä, miten puolison elintaso voidaan turvata odottamattomien tilanteiden varalta tai minkälaisia juridisia haasteita uusioperheen jäämistösuunnitteluun liittyy.

Omistajayrittäjät kaipaavat usein konsultointiapua varojen siirtämisessä yrityksestä omistajille, yritystoiminnan siirtämisessä seuraavalle sukupolvelle tai yrityksen myynnissä perheen ulkopuolelle.

Yleishyödyllisissä asioissa kysymykset liittyvät useimmiten nimikkorahastojen ja säätiöiden välisiin eroavaisuuksiin."

Minkälaisiin verotuksellisiin kysymyksiin on hyvä kiinnittää huomiota?

"Ensisijaista on selvittää asiakkaan yksilöllisten tavoitteiden toteuttamiseen liittyvät veroseuraamukset, jotta taloudellisesti kannattavimman vaihtoehdon valitseminen olisi mahdollista.

Kysymys voi olla esimerkiksi yksityishenkilönä harjoitetun sijoitustoiminnan ja sijoitusyhtiön kautta tapahtuvan sijoitustoiminnan etujen ja haittojen vertaamisesta. Veroseuraamuksia kannattaa verrata myös silloin, kun sijoitusasunto luovutetaan omalle lapselle lahjalla tai kaupalla.

Useimmiten tavoitteena ei kuitenkaan ole verojen minimoiminen, vaan kyse on jo valittuun toimintatapaan liittyvien veroseuraamusten ennakoimisesta ja niihin varautumisesta taloudellisesti järkevällä tavalla. Verosuunnittelu onkin nähtävä osana perhevarallisuuden hallinnoinnin optimointia, jossa veroseuraamusten lisäksi huomioidaan aina myös siviilioikeudelliset näkökulmat."

 

Kysymyksiin vastasi Senior Legal Counsel Seppo Mikkola Mandatum Lifen tytäryhtiö Innovasta.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä