140 vuotta elämää

23.10.2014 Iina Thielon Kuvat: Wonder Agency / Kalevan arkistot ja iStock

Kaleva on ensimmäinen kotimainen henkivakuutusyhtiö. Koettelemuksista syntynyt ja monista muutoksista vahvistunut yhtiö on tarjonnut suomalaisille turvaa ja hyvinvointia vuodesta 1874.

Kaleva vastaanotti ensimmäiset vakuutushakemukset 1.12.1874. Henkivakuuttamisen tarpeen olivat herättäneet 1860-luvun nälkävuodet ja kulkutautiepidemiat. Vuonna 1888 Kaleva oli jo vallannut lähes puolet maan henkivakuutusmarkkinoista, joita ulkomaiset yhtiöt olivat hallinneet
1830-luvulta lähtien.

Kaleva on rahoittanut yritystoimintaa ja lainoittanut rakentamista niin maakunnissa kuin pääkaupungissa. Se on myöntänyt kiinnelainan muun muassa Helsingin Vanhalle Ylioppilastalolle.

Vuosisadan alun maaseudulla turvattiin ensisijaisesti vanhurskaaseen elämään, ja vakuutusmyynti takkusi. Vuonna 1905 julkaistussa kirjasessa Onko henkensä vakuuttaminen synti rovasti Wilhelmi Malmivaara pohti, onko henkivakuutuksen ottaminen tarpeetonta puuttumista Jumalan tahtoon. Kirjasta otettiin viimeinen painos vuonna 1956.

Varatuomari Uno "Pappa" Kurtén (1845– 927) palveli Kalevan toimitusjohtajana 44 vuotta. Kurtén oli lahjakas matemaatikko, joka teki Kalevasta kansallisesti merkittävän rahoituslaitoksen.

Kalevan Maljasta kilpailtiin ensimmäisen kerran Viipurissa vuonna 1910. Kalevan miespuoliset työntekijät olivat lahjoittaneet määräprosentin
palkastaan luovuttaakseen hopeamaljan kiertopalkinnoksi yleisurheilun Suomen mestaruuskisoihin.

1920-luvulla Kalevan asiamiehet kulkivat maaseudulla edelleen polku- ja moottoripyörillä, usein myös hevospelillä. Vain muutamilla asiamiehillä oli auto käytössään.

Toimitusjohtaja Heikki Renvall (1872–1955) sinetöi Helsingin pommitusten alkaessa neuvotteluja, joissa sovittiin sotilaiden ja siviilien henkivakuutusehdoista sodan aikana. Suomalaiset henkivakuutusyhtiöt kantoivat raskaan vastuun talvi- ja jatkosodan henkilömenetyksistä.

1970-luvun alkua värittivät muun muassa öljykriisit ja Watergate. Öljyn hinnan viisinkertaistumisesta alkanut infl aatio ja lama ajoivat Kalevan vaikeuksiin säästöhenkivakuutusten vuoksi. Vaikeiden vuosien jälkeen Kalevasta tuli Sammon yhteistyöyhtiö vuonna 1978.

Kaleva on koko historiansa ajan jakanut voittovaroistaan lahjoituksia lääketieteelle ja kansanterveystyölle. Esimerkiksi 125-vuotisjuhlavuotenaan
Kaleva jakoi kaksi puolen miljoonan markan suuruista apurahaa lääketieteen nuorille tutkijoille.

Kuuluisat viimeiset sanat liittyvät Kalevan 140-vuotisteemaan. Huumoriin pohjautuvalla konseptilla halutaan herättää keskustelua henkivakuuttamisen tärkeydestä taloudellisen varautumisen muotona. Henkivakuutus on turvana, jos pahin tapahtuu.

140 vuoden matka

1874
Ensimmäinen suomalainen henkivakuutusyhtiö Kaleva perustetaan.

1890
Henkivakuutusyhtiö Suomi perustetaan.

1908
Keskinäinen Vakuutusyhtiö Sampo perustetaan.

1914-18
Ensimmäisen maailmansodan jälkeinen inflaatio syö vakuutussäästöt. Ulkomaiset toimijat poistuvat Suomen henkivakuutusmarkkinoilta.

1918-19
Sisällissota ja espanjantauti aiheuttavat katastrofaaliset henkivakuutussuoritukset.

1923
Kaleva muuttuu keskinäiseksi.

1933
Ensimmäinen vakuutusyhtiölaki säädetään.

1938
Työkyvyttömyyssuoja kehitetään henkivakuutuksen toiseksi perusosaksi.

1939-45
Vakuutusyhtiöiden vapaat pääomat pakkosijoitetaan valtion sotaobligaatioihin. Sotien jälkeinen inflaatio vie pankki- ja vakuutussäästäjien säästöt. Säästöpainotteisesta lapsenvakuutuksesta tulee uusi myyntivaltti.

1947
Vakuutusyhtiöiden yhteistoimin laatimat uudet vakuutusehdot tulevat voimaan.

1957
Yleistä indeksisuojaa korotetaan suojaksi inflaatiota vastaan.

1961-64
Lakisääteiset työeläkeja sairausvakuutukset vähentävät lisävakuutusten tarvetta.

1972
Kaleva tuo markkinoille indeksisäästövakuutuksen.

1974-76
Inflaatio, lama ja kiinteistösijoitukset ajavat Kalevan ongelmiin. Kaleva lanseeraa vapaamuotoisen ryhmähenkivakuutuksen toimihenkilöliittojen jäsenille.

1978
Kalevasta tulee Sammon henkivakuutusyhtiö, Sampo lanseeraa Perheen Samposopimuksen.

1984
Optimi-henkivakuutus lanseerataan.

1987
Sampo muuttuu osakeyhtiöksi.

1993
EU:n vakuutusdirektiivit astuvat voimaan Suomessa.

1997
Henki-Sampo perustetaan. Kaleva jatkaa henkivakuuttajana ja keskittyy järjestöjäsenyyteen perustuviin ryhmähenkivakuutuksiin.

2001
Sampo-Leonia aloittaa, Henki-Sampo ja Leonia Henkivakuutus fuusioituvat, Sampo-Leonia ja Mandatum Pankki fuusioituvat, Leonia Pankki muuttuu Sampo Pankiksi.

2003
Kaleva ottaa vakuutuksenottajille maksettavan terminaalibonuksen käyttöön.

2008
Henki-Sampo muuttuu Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiöksi ja laajentaa toimintaansa varainhoitopalveluihin

2012
Vakuutusyhtiöt siirtyvät sukupuolineutraaliin hinnoitteluun.

2014
Vuoden alussa osa vakavaraisuuskehikon (Solvency II) säännöksistä implementoidaan vakuutusyhtiölakiin. Syksyn aikana odotetaan hallituksen
päätöksiä säännösten jatkoimplementoinnista.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä