12 vinkkiä ansojen kiertämiseen

4.10.2013 Kari Latvanen

Yrittäjyydessä on aina omat riskinsä, mutta turhia riskejä kannattaa välttää. Sarjayrittäjä Mika Mäkeläinen antaa taipaleensa alussa olevia yrittäjille ja startupeille tusinan hyödyllisiä neuvoja.

1. Laita kaikki paperille

"Sovi kaikesta kirjallisesti muiden osakkaiden kanssa. Aluksi työt sujuvat usein mukavasti, ja yhdessä saadaan paljon aikaan. Varaudu kuitenkin siihen, että yhtiökumppaneiden muistikuvat saattavat heikentyä, kun raha tulee mukaan kuvioon. Huolehdi myös siitä, että kaikilla on ajan tasalla olevat työsopimukset."

2. Valitse tiimisi tarkkaan

"Toimitusjohtajavalinnat on hyvä tehdä harkitusti. Hyvä tiimi pystyy tekemään esimerkiksi kurssia muuttamalla keskinkertaisesta liiketoiminnasta vähintään menettelevän bisneksen, mutta huono tiimi ei tee täydelliselläkään aihiolla mitään."

3. Tiukenna kukkaron nyörit

"Älä tuhlaa rahaa, ennen kuin sinulla on sitä. Tämä on paras neuvo riskinhallintaan. Tee vain välttämättömimmät investoinnit, pidä kiinteät kulut kurissa ja mieti hankintoja aitojen tarpeiden kautta. Nice to have -mukavuudet saavat odottaa."

4. Älä ahnehdi rahaa

"Älä ota alussa rahaa yhtään enempää kuin tarvitset. Kunnioita 3F-sääntöä (friends, fools and family) ja osoita konseptin toimivuus mahdollisimman pitkälle omilla ja lähipiiriltä lainatuilla rahoilla ennen kuin käännyt ulkopuolisten sijoittajien puoleen. Kun voit näyttää, että olet rakentanut skaalattavissa olevan liiketoiminnan ja että konsepti toimii, sijoittajan on helpompaa hypätä bisnekseen mukaan. Myös perustajien osuuden vesittyminen, dilutaatio, on silloin pienempi. Ole alusta lähtien avoin ja rehellinen rahoittajien suuntaan."

5. Älä luota (hyväänkään) ideaan

"Hyvä idea ei kanna mihinkään. Yksi suurimmista riskeistä on nojata ideaan, sillä monet muutkin voivat tarttua siihen tai saada saman idean, ehkä vielä paremman. Menestyksen ratkaisee kykysi tehdä – uudistua, saada asioita aikaan, kohdata asiakkaita, osata laskuttaa, rukata konseptia – ja muuttaa tarvittaessa kurssia."

6. Ajattele isosti

"Suorat asfalttitiet ovat huomattavasti tylsempiä kuin mutkaiset soratiet. Etsi asioita, joista sytyt. Silloin olet polulla, joka varmasti sisältää riskejä, mutta jolla voit edetä intohimosi varassa. Ajattele isosti, sillä startup-yrittäjän isoin riski on olla ottamatta riskiä. Lähdettyäsi kerran sille tielle, et enää ajattele asioista kuten ennen, ja samalla kerrytät parasta mahdollista osaamispääomaa sekä työettä muuta elämää varten. Luota myös vaistoosi, sillä paljon muuta sinulla ei alussa ole."

7. Varaudu pahimpaan

"Kyky löytää mahdollisuus, tarttua siihen ja skaalata se suureksi erottaa voittajat rämpijöistä. Toivo parasta, mutta varaudu pahimpaan. Hyvillekin ihmisille tapahtuu ikäviä asioita. Valmistaudu siihen, että rahasi ovat aina loppu ja että kohtaat enemmän tuskaa, ahdistusta ja epävarmuutta kuin koskaan aiemmin työelämässä. Viime kädessä kukaan ei ratkaise asioita puolestasi, mutta kun selviät ongelmista, tiedät olevasi vahvoilla millä tahansa pelikentällä. Ensimmäisen yrityksen ei tarvitse olla ensimmäinen onnistunut yritys. Sitä paitsi – mikä ylipäätään on onnistumista?"

8. Hanki oikea asiakas

"On kolme syytä siihen, miksi startupit epäonnistuvat: 1) rahat loppuvat kesken, 2) rahat loppuvat kesken ja 3) rahat loppuvat kesken. Muista kohdata oikea asiakas ennemmin kuin myöhemmin. Vasta oikean asiakkaan kohtaamisen kautta ajattelu ja liiketoimintasuunnitelma lähtevät kehittymään. On erittäin suuri riski yrittää myydä tuotetta tai palvelua teoreettiseen ongelmaan. Etsi siis oikea asiakas."

9. Älä luota alkuolettamuksiisi

"Liiketoimintasuunnitelma on hyvä väline, mutta epätäydellinen maailma rikkoo täydellisenkin suunnitelman. Tärkeintä on lähteä matkalle, kohdata asiakas, oppia, muuttua – ja myöntää myös olleensa väärässä. Pahin virhe on viedä yhtiö liian pitkälle olettamuksilla, jotka on tehty suunnittelukammiossa tai yhtiön alkuvaiheessa. Ellei näitä olettamuksia pysty tarvittaessa myöntämään vääriksi itselleen, hallitukselle tai sijoittajille, löytää itsensä todella syvästä montusta."

10. Laita kaikki munat yhteen koriin

"Hajauttaminen on usein erinomainen tapa varautua riskeihin, mutta se ei koske startupeja. Viisas startup-yrittäjä laittaa kaikki munat yhteen koriin ja vahtii sitä kaikin keinoin. Keskity siihen mitä olet tekemässä. Älä tee strategian ulkopuolisia projekteja edes sen takia, että saisit hetkellisesti parannettua kassaasi. Jumiutuminen niihin vie sinut entistä kauemmas kantavasta, skaalattavasta, kasvukelpoisesta liiketoiminnasta."

11. Huolehdi jaksamisestasi

"Jaksamista edesauttaa, kun tekee intohimoisesti asioita, joissa on hyvä ja joista asiakas on valmis maksamaan. Uupuminen on varmaa, jos vähintään kaksi näistä kriteereistä ei toteudu. Etsi ympärillesi kyvykkäitä ihmisiä, jotka voivat tehdä asioita puolestasi. Keskeneräisillä töillä on turha rasittaa muistia, joten kirjoita muistettavat asiat paperille ja palaa niihin vaikka työviikon alussa. Isoimmat ja vaikeimmat asiat kannattaa hoitaa heti alta pois. Oli matkan varrella miten raskasta tahansa, muista myös nukkua, levätä ja liikkua riittävästi."

12. Nauti pienistä onnistumisista

"Vaikka päämäärä on korkealla, muista asettaa välitavoitteita ja nauttia pienistä onnistumisista. Muista, että matkan varrella tapahtuneet asiat ja kohdatut ihmiset nousevat usein lopulta tärkeämmiksi kuin yhden ison tavoitteen saavuttaminen."

Kuka?

Mika Mäkeläinen on sarjayrittäjä, joka sai Young Entrepreneur of the Year -palkinnon vuonna 2012. Samana vuonna hänet valittiin 40 lupaavimman eurooppalaisen nuoren johtajan joukkoon.

Mitä?

Mäkeläinen on yhteiskunnallisen yrityksen The PopUpCompanyn perustajia. Viime keväänä hän kustansi ja kirjoitti yhdessä Terho Puustisen kanssa Taivas + helvetti -kirjan (One on One Publishing 2013), jonka synnyttämien ajatusten siivittämänä The PopUpCompany syntyi.

Missä?

Mäkeläinen on ollut mukana perustamassa useita kasvuyrityksiä, muun muassa First North Finland -markkinapaikalle listattua Siili Solutions Oyj:tä. Hän on myös Boardman 2020 -verkoston hallituksen puheenjohtaja.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä