Yrityskauppa tai sukupolvenvaihdos
– valmistaudu uuteen aikakauteen

Aloita yrityksesi omistajanvaihdoksen suunnittelu ajoissa, niin turvaat oman toimeentulosi ja varmistat yritystoiminnan jatkuvuuden.

Asiakkaanamme:

  • Kasvatat sekä omaa että yrityksesi varallisuutta yrittäjäurasi aikana ja sen jälkeen.
  • Varmistat riittävän toimeentulon eläkkeellä.
  • Huolehdit yritystoiminnan jatkuvuudesta sitouttamalla avainhenkilöt yhteisiin tavoitteisiin.
  • Saat apua juridisissa kysymyksissä.

Kun olet myymässä yritystäsi

Yrityksen ostaja ei halua maksaa eurosta euroa, vaan myyntihinta kannattaa laskea yrityksen liikearvon mukaan. Liikearvo koostuu esimerkiksi asiakassuhteista ja henkilöstön osaamisesta. Sinun kannattaa siirtää yrityksen ylimääräiset varat omaan käyttöösi ennen myyntiä, ja tehdä järkevä suunnitelma varallisuutesi kasvattamisesta.

Jos liiketoiminnalle ei löydy jatkajaa, saat asiantuntijalta parhaan avun liiketoiminnan purkamiseen. Riski- ja eläkevakuutusturvia ei tarvitse lopettaa yritystoiminnan loppuessa, vaan vakuutukset voi siirtää omiin nimiin tai esimerkiksi uuden yrityksen tai työnantajan omistukseen.
Varmista, että saat säännölliset kuukausitulot ja riittävän tulovirran myös eläkkeelle siirtyessäsi.

Kun olet ostamassa yritystä

Osa liiketoiminnan arvosta liittyy aina työntekijöiden osaamiseen. Sitoutuneet avainhenkilöt tuntevat yrityksen ja asiakkaat ja varmistavat, että liiketoiminta jatkuu sujuvasti omistajanvaihdoksen jälkeen. Avainhenkilöiden pysymistä yrityksessä voidaan varmistaa oikeanlaisella palkitsemisella, kuten viivästetyllä palkkiolla tai työssäoloaikaan sidotulla eläkevakuutuksella.

Yrittäjänä sinun kannattaa lisäksi turvata henkilövakuutuksilla omat riskisi, esimerkiksi uuden yrityksen ostosta syntyneet velat ja muut vakuudet.

Jos yrityksessä on useampi osakas, on henkilöriskeihin syytä varautua jo osakassopimuksissa. Tällöin sovitaan osakkeiden lunastuksesta esimerkiksi kuolemantapauksessa tai osakkaan joutuessa pysyvästi työkyvyttömäksi.

Uuden sukupolven aika

Sukupolvenvaihdoksessa yrityksestä luopuja haluaa yleensä siirtää liiketoiminnan seuraavalle sukupolvelle ilman täyttä kauppahintaa. Yrittäjän YEL-eläke ei todennäköisesti riitä säilyttämään toivomaasi elintasoa eläkkeellä, joten eläketurvaasi on tärkeää täydentää. Ajoissa aloitettu eläkesäästäminen yrittäjän lisäeläkkeen tai ryhmäeläkevakuutuksen avulla luo taloudellisen turvan, jonka varaan luopuva yrittäjä voi jäädä.

Eläkevakuutuksella varaudutaan luopujan lisäksi uuden yrittäjän eläkeaikaan. Uuden yrittäjän lainanottotarve vähenee, jos lopettava yrittäjä jää palvelukseen ja yrityksen tuloksesta säästetään hänen eläkevakuutukseensa.

  • Muista myös nämä, jos yrityksessäsi on tulossa sukupolvenvaihdos:
  • Aloittavalla yrittäjällä on monesti lainaa ja henkilökohtaista omaisuuttaan kiinni yritystoiminnassa. Yllättävät tilanteet, sairastuminen tai työkyvyttömyys saattavat vakavasti horjuttaa omaa ja läheisten toimeentuloa. Omat taloudelliset riskit kannattaa turvata henkilövakuutusten avulla.
  • Henkivakuutuksen tai sijoitusvakuutuksen avulla voidaan helpottaa myös omaisten asemaa perintöverojen maksun suhteen.
  • Kun yrityksen omistus siirtyy perintönä, on varmistettava, että jokaisen perillisen lakiosa tulee katetuksi ja huolehdittava mahdollisen yrittäjäpuolison toimeentulosta. Laita siis perheoikeudelliset sopimukset kuntoon ajoissa.

Tehdään varoillesi parempi suunnitelma

Kun myyt yrityksesi, kannattaa myynnistä saatujen varojen hoitoa suunnitella huolellisesti. Mitä haaveita sinulla on loppuelämälle? Haluatko jättää perintöä, entä onko eläkeaikasi elintaso varmasti turvattu? Saat meiltä aina omaan tilanteeseesi sopivan suunnitelman varojesi hoitoon.

Jos yrityksen käyttöön jää myynnistä varoja, joita ei tarvita liiketoiminnan kehittämiseen, niistä huolehtiminen kannattaa järjestää parhaalla mahdollisella tavalla. Tarjoamme kattavat palvelut myös yrityksen varallisuuden hoitoon.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Yritysasiakkaidemme asiakaspalvelu palvelee numerossa

0200 31190
(pvm/mpm) ma-pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Tilaa uutiskirje

Ajankohtaiset artikkelit henkilöstön palkitsemisesta suoraan sähköpostiisi.