Asioi helposti verkossa

Autamme sinua kaikissa rahastojäsenyyteesi liittyvissä asioissa. Hoidat asioitasi helposti ja nopeasti jäsenpalvelussamme verkkosivuillamme. Kirjaudut palveluun omilla verkkopankkitunnuksillasi.

Jäsenpalvelussa mm.

• julkaistaan rahaston toimintaan liittyvät tiedotteet ja säännöt
• näet vuosittain rahastopääomasi, sen tuoton ja kulloinkin nostettavissa olevan rahastoerän
• voit ilmoittaa rahasto-osuuden nostosta kerran vuodessa

Jäsenpalvelumme yhteystiedot

Tarvittaessa voit olla yhteydessä meihin myös sähköpostitse osoitteella rahastopalvelu(at)mandatumlife.fi tai puhelimitse, p. 010 516 7002 (ma–to klo 8–18 ja pe 8–17).

Usein kysyttyä henkilöstö- tai Palkkiorahaston jäsenyydestä

Milloin ja miten voin nostaa varoja rahastosta?

Voit nostaa rahastoon sinulle kertyneitä varoja eli rahasto-osuuttasi kerran vuodessa. Rahastojen sähköisessä jäsenpalvelussa julkaistaan kerran vuodessa jäsenkirje, jossa kerrotaan rahastoon kertyneiden varojen määrä sekä aika, jolloin sinun tulee ilmoittaa halustasi nostaa varoja tai noston siirtämisestä tuleville vuosille. Ilmoituskäytäntö vaihtelee rahastosta riippuen – tarkemmat tiedot saat jäsenpalvelusta.

Rahastosta nostettava pääoma eli rahasto-osuus maksetaan sinulle rahaston päättämänä ajankohtana, kuitenkin viimeistään neljän kuukauden kuluttua rahaston tilinpäätöspäivästä. Rahasto-osuus maksetaan ilmoittamallesi pankkitilille.

Halutessasi nostaa rahasto-osuuttasi, ilmoita siitä jäsenpalvelun kautta verkossa tai palauta paperisen jäsenkirjeen mukana tullut lomake. Verkkopalveluun voit kirjautua omilla pankkitunnuksillasi. Voit tehdä nostoilmoituksen kohdassa "Rahasto-osuuden nosto". Voit samalla myös päivittää yhteystietosi ja tili- sekä verotietosi kohdassa ”Omat tietoni”.

Kannattaako varoja nostaa rahastosta?

Jos et tee rahastosta nostoja, varasi jäävät rahastoon edelleen sijoitettavaksi. Nostamatta jätetyt osuudet ovat nostettavissa myöhempinä vuosina yhdessä niille kertyneiden sijoitustuottojen kanssa.

Työsuhteeni on päättynyt, milloin voin nostaa varat rahastosta?

Työsuhteen päättyessä rahasto-osuus maksetaan tilillesi. Maksupäivä riippuu siitä, onko työsuhteesi päättynyt ennen vai jälkeen rahaston tilinpäätöspäivän (kts alla).

Työsuhteesi päättyessä saat jäsenkirjeen postitse ja näet sen myös normaalisti sähköisessä jäsenpalvelussa.

• Irtisanoutuessa/määräaikaisen työsuhteen päättyessä: Työsuhteesi päättyessä rahasto-osuutesi maksetaan kokonaisuudessaan neljän kuukauden kuluttua rahaston seuraavasta tilinpäätöspäivästä. Mikäli työsuhteesi on päättynyt viimeistään rahaston tilinpäätöspäivänä, maksetaan rahasto-osuutesi automaattisesti tilillesi kuluvan tilikauden maksupäivänä. Jos työsuhteesi on päättynyt tilinpäätöspäivän jälkeen, rahasto-osuutesi maksetaan sinulle seuraavan vuoden maksupäivänä.

• Eläkkeelle jäädessä/työsuhde päättyy tuotannollisista tai taloudellisista syistä: Maksuaikataulu on pääosin sama kuin edellisessä kohdassa. Tarkemmat tiedot löydät jäsenkirjeestä. Sinulla on myös oikeus jaksottaa rahasto-osuuden nostot seuraavalle neljälle vuodelle. Käyttäessäsi jaksotusoikeutta on nostoilmoitus jaksottamisesta tehtävä vuosittain aina uudelleen rahaston ilmoitusaikana. Vuosittain nostamasi summan voit valita vapaasti osuutesi arvosta. Jos et ilmoita käyttäväsi jaksotusoikeutta, rahasto-osuutesi maksetaan sinulle kokonaisuudessaan maksupäivänä. Noston jaksottaminen useammalle vuodelle tarkoittaa henkilöstörahaston jäsenyyden jatkumista. Nostamatta jättämäsi osuuden arvo määräytyy vuosittain kulloisenkin arvonmäärityspäivän mukaisesti.

Kuinka rahastosta nostettavia varoja verotetaan?

Kun nostat varoja rahastosta, nostettavasta summasta 20 % on sinulle kokonaan verovapaata tuloa ja loput verotetaan sivutuloprosentin mukaan. Veroprosenttisi päivittyy verottajan kautta suoraan rahastoon. Mikäli veroprosenttiasi pitää päivittää, voit ilmoittaa siitä kirjeitse tai sähköisen jäsenpalvelun kautta. Kopiota verokortista ei tarvitse lähettää ellei kyseessä ole 0 % tai lähdeverokortti: tällöin verokortti on toimitettava jäsenpalveluun.

Huom, jos olet jo eläkkeellä, eläkeläisille ei lasketa sivutuloveroprosenttia, joten pyydä verottajaa askemaan veroprosenttisi ja toimita tieto jäsenpalveluun joko kirjeitse tai päivitä veronprosenttisi itse sähköisen jäsenpalvelun kautta. Muussa tapauksessa ennakonpidätys tehdään 60 %:n mukaan. Jäsenenä saat meiltä selvityksen sinulle maksetun rahasto-osuuden määrästä lopullisen verotuksen tarkistamista varten. Toimitamme puolestasi verottajalle tiedot maksetusta rahasto-osuudesta.

Pitääkö minun itse ilmoittaa Mandatum Lifelle tili- ja verotietoni tai tiedot työsuhteeni voimassaolosta?

Mandatum Life saa suoraan työnantajaltasi pankkitilisi numeron sekä verottajalta veroprosenttisi. Mikäli haluat muuttaa näitä, on sinun ilmoitettava siitä itse Mandatum Lifelle sähköisessä jäsenpalvelussa. Ilmoitus on tehtävä ennen määräajan päättymistä, joka on sama kuin rahasto-osuuden nostosta ilmoitettaessa. Mandatum Life saa myös suoraan työnantajaltasi tiedot työsuhteesi alkamisesta ja päättymisestä.

Mitä rahasto-osuus tarkoittaa?

Henkilökohtainen rahasto-osuutesi on henkilöstö- tai Palkkiorahastossa olevien omien varojesi määrä, joka kertyy työnantajasi vuosittain rahastolle maksamista palkkioeristä sekä niille kertyneistä sijoitusten tuotoista.

Työantaja maksaa rahastoon erilaisia palkkioeriä ennalta sovittujen periaatteiden mukaisesti. Palkkioerän perusteena voi olla yrityksen tulos tai esimerkiksi ryhmä- tai henkilökohtaisesti määräytyvät tulospalkkiot.

Rahasto sijoittaa kertyneet varat, ja niistä saadut sijoitusten tuotot jaetaan vuosittain jäsenille jokaisen jäsenen henkilökohtaiseen rahasto-osuuden määrään suhteutettuna. Rahasto-osuuksien arvo määritellään vuosittain rahaston tilinpäätöspäivänä (=arvonmäärityspäivä).

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Tilaa uutiskirje

Ajankohtaiset artikkelit henkilöstön palkitsemisesta suoraan sähköpostiisi.