Eläkeopas

Täältä löydät ohjeita eläkkeen aloittamiseen sekä vinkkejä eläkeajalle. Jos sinulla on yksilöllinen tai ryhmäeläkevakuutus, eläkettä haet kätevimmin verkkopalvelussa.

Kun olet jäämässä eläkkeelle

Eläkeaikasi lähestyessä saat meiltä eläkkeen alkamistiedotteen, jossa kerrotaan tärkeitä tietoja omasta eläkkeestäsi, kuten sen aloituspäivämäärä ja ennuste eläkkeen kuukausimäärästä. Saat alkamistiedotteen muutamaa kuukautta ennen eläkkeesi alkamista. Alkamistiedotteen myötä voit aloittaa lisäeläkkeesi nostamisen tai muuttaa sen aloitusajankohtaa myöhemmäksi.
Lakisääteisen työeläkkeesi osalta voit olla yhteydessä omaan työeläkeyhtiöösi.

Kysymyksiä eläkkeestä?

Usein kysytyistä kysymyksistä löydät nopeasti vastaukset tavallisimpiin kysymyksiin. Valitse pudotusvalikosta aihealue "Eläkeasiat".

Voit myös olla yhteydessä meihin lähettämällä viestin verkkopalvelussa tai soittamalla p. 0200 31100.

Jos haluat aloittaa eläkkeen nostamisen

Jos haluat aloittaa lisäeläkkeen nostamisen, ilmoita meille siitä meille verkkopalvelussa tai alkamistiedotteen mukana tulevalla lomakkeella. Ilmoita meille samalla tilinumerosi eläkkeen maksua varten. Muista toimitta meille myös verokorttisi. Ohjeen verokortin tilaamiseen sekä lisäeläkkeen verotukseen löydät alta.

Ensimmäisen eläkkeesi saat pankkitilillesi noin viikon sisällä eläkeajan alkamisesta. Lähetämme sinulle samoihin aikoihin kirjeen, jossa kerrotaan lopullinen eläkkeen kuukausimäärä kuluvalle vuodelle. Jatkossa maksamme eläkkeen siten, että se on pankkitililläsi kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä.

Jos haluat hakea eläkettä jo ennen kuin saat eläkkeen alkamisilmoituksen, voit täyttää hakemuslomakkeen ja palauttaa sen meille skannattuna viestin liitteenä verkkopalvelussa tai postitse.

Jos haluat muuttaa eläkkeen aloitusajankohtaa

Voit muuttaa eläkkeen aloitusajankohtaa ennen kuin eläkettä jo maksetaan sinulle. Ohjeet ovat sopimuskohtaiset ja löytyvät siksi omalta eläkkeen alkamistiedotteeltasi.

Muista hankkia eläketulon verokortti

Verokortti eläkkeen maksua varten kannattaa hankkia jo hyvissä ajoin ennen eläkeajan alkua. Verokortin laskemista varten tarvitset lähettämämme eläkkeen alkamisilmoituksen sekä tiedot alkuvuoden tuloista, ennakonpidätyksistä ja vähennyksistä.

Eläketulon verokortin ansiotuloverotettavalle eläkkeelle saat verottajalta. Voit hakea verokorttia joko verkossa tai puhelimitse numerosta 020 697 000. Verottaja voi toimittaa verokortin suoraan Mandatum Lifeen. Jos et toimita meille verokorttia, joudumme pidättämään ansiotuloveron alaisesta eläkkeestä 40 prosenttia veroa*.

Pääomatulona verotettavasta eläkkeestä pidätämme kulloinkin voimassaolevan pääomatuloveron, joka on tällä hetkellä 30 prosenttia. Pääomatuloista, jotka ylittävät 30 000 euroa, veron määrä on 34 prosenttia.* Pääomatulona verotettavan eläkkeen osalta sinun ei tarvitse toimittaa verokorttia Mandatum Lifeen.

 

*Vuoden 2016 verotieto

Kun olet jo eläkkeellä

Vapaaehtoisen eläkkeen verotus

Sinun ei tarvitse huolehtia maksetun eläkkeen ilmoittamisesta verottajalle, sillä teemme sen puolestasi. Saamme alkuvuodesta uudet ennakonpidätysprosentit suoraan verottajalta.

Verotuksen muutos eläkeaikana

Jos lisäeläkkeesi määrä muuttuu merkittävästi tai verotuksessasi tapahtuu muutoksia, tilaa uusi verokortti lisäeläkettäsi varten ja pyydä verotoimistoa lähettämään verokortti Mandatum Lifeen mahdollisimman pian. Näin pidätämme lisäeläkkeestäsi oikeansuuruisen ennakonpidätyksen, etkä maksa liikaa tai liian vähän veroja. Ohjeet verokortin tilaamiseen löydät yltä.

Eläkekortti

Jos nostat lakisääteistä eläkettä, voit tilata työeläkeyhtiöltäsi työeläkekortin, jolla saat eläkeläisille annettavia etuja. Tällöin et erikseen tarvitse Mandatum Lifen eläkekorttia.
Mandatum Lifen eläkekortilla saa joitakin eläkeläisille annettavia etuja. Voit tilata kortin lähettämällä meille viestin verkkopalvelussa tai soittamalla asiakaspalveluumme.

Uuden tilinumeron ilmoittaminen

Voit ilmoittaa meille uuden tilinumeron eläkkeen maksamista varten oikeanpuoleisella lomakkeella. Lomakkeen tulostettuasi ja täytettyäsi lähetä lomake meille joko viestin liitteenä verkkopalvelussamme tai postitse lomakkeella olevaan osoitteeseen.

Verkkopalveluun kirjaudut sivun oikeasta yläreunasta omilla verkkopankkitunnuksillasi. Kun olet kirjautuneena, valitse Viestit ja Uusi viesti, ja liitä täytetty lomake viestin liitteeksi.

Eläkehakemukset

Jos sinulla on yksilöllinen tai ryhmäeläkevakuutus, kätevimmin haet eläkettä verkkopalvelussa.

Jos et voi tehdä hakemusta verkossa, voit käyttää eläkkeen alkamisilmoituksen mukana tullutta hakemusta tai tulostaa hakemuksen oikealta.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Tilaa Sijoittajakirje

Missä mennään? Pidä itsesi ajan tasalla markkinoiden menosta.