Sairauden ja tapaturman hoitokulut

Sairauden ja tapaturman hoitokulut

Haet korvausta kätevimmin verkkopalvelussa. Kirjaudu verkkopalveluun omilla pankkitunnuksillasi ollessasi vakuutettuna Mandatum Lifen tai Kalevan myöntämässä sairaskulu- tai tapaturmavakuutuksessa. Voit hakea korvausta, vaikka et itse omistaisikaan vakuutusta, jossa olet vakuutettuna. Et tällöin näe sopimuksen tietoja verkkopalvelussa, mutta voit silti hakea korvausta.

Otamme hakemuksesi käsittelyyn, kun olet toimittanut meille kaikki tarvittavat dokumentit. Korvausta on haettava vakuutuksesta vuoden kuluessa kulujen syntymisestä. Tee korvaushakemus yksityisasiakkaana, vaikka vakuutuksenottaja tai edunsaaja olisikin edustamasi yritys.

 

Näin teet korvaushakemuksen

Maksa hoitokulut aina ensin itse ja hae niistä korvausta ensin Kelasta, ellei hoitolaitos tai apteekki ole jo vähentänyt Kelan korvausosuutta hoito- tai lääkekuluista.

Ota esille kaikki korvaushakemukseen liittyvät kuitit ja muut asiakirjat, koska tarvitset niitä korvaushakemusta täyttäessäsi. Katso tarvittavat liitteet alta.

Kirjaudu verkkopalveluun ja valitse ylävalikosta Korvausasiat. Täytä uusi korvaushakemus Aiemmat korvaushakemukset -taulukon alapuolella olevasta Uusi hakemus -painikkeesta. Jos haluat tehdä jatkohakemuksen aiempaan sairauteen, valitse oikea hakemus taulukosta ja sen jälkeen alle aukeavasta yhteenvedosta Jatkohakemus.

Täytä kaikki kentät ja paina Jatka tallentaaksesi sivun tiedot. Täytä jokainen hakemuksen sivu 15 minuutin kuluessa, jotta tietosi eivät häviä. Jos käytät enemmän aikaa, lomakkeen tiedot tyhjennetään tietoturvasyistä.

Lähetä hakemus yhteenvetosivulta. Lähetettyäsi hakemuksen saat tiedon tarvitaanko hakemukseen liitteitä. Suosittelemme skannaamaan tai valokuvaamaan liitteet, jolloin voit lähettää ne meille sähköisesti korvaushakemuksen yhteydessä. Huomaathan, että emme aina pyydä lähettämään liitteitä. Mikäli liitteiden lähettäminen sähköisesti ei onnistu, voit lähettää ne meille korvaushakemuksen vahvistussivulla mainittuun postiosoitteeseen.

Saat korvauspäätöksen, kun olemme käsitelleet hakemuksesi. Korvauspäätös tulee näkyviin verkkopalvelun arkistoon hakemuksen käsittelypäivää seuraavana arkipäivänä.

Korvaushakemuksen liitteet

Sairauden tai tapaturman hoitokulujen korvaaminen

Vakuutusehtojen mukaisesti sairauskuluvakuutuksesta korvataan ne sairaanhoitokulut, jotka eivät kuulu jonkun lain korvauspiiriin ja jotka vakuutettu joutuu itse maksamaan hoidostaan. Hae ensin sairasvakuutuslain perusteella maksettavat korvaukset Kelasta.

Jos korvausta ei ole haettu Kelasta kuuden kuukauden sisällä kulujen syntymisestä, yhtiöllämme on oikeus vähentää korvauksesta hakematta jäänyt Kelan korvausosuus.

Useat yksityiset sairaanhoitopalvelujen tuottajat hakevat Kelan korvauksen asiakkaittensa puolesta. Tällöin laskustasi vähennetään suoraan Kelan korvausosuus, ja voit hakea meiltä vakuutuskorvausta välittömästi.

Korvausta on haettava vakuutuksesta vuoden kuluessa kulujen syntymisestä. Yhtiöllämme ei ole velvollisuutta maksaa korvausta yli vuoden vanhoista kuluista.

Huomaathan, että vakuutuksesta ei korvata fysioterapiaa tai muuta kuntoutusta. Myöskään hammashoito ei ole korvattavaa, ellei kyseessä ole tapaturmainen hammasvamma.

Ennakkopäätöksen tai maksusitoumuksen hakeminen

Jos olet menossa kalliiseen tutkimukseen tai toimenpiteeseen, suosittelemme, että varmistat korvattavuuden etukäteen.

Myönnämme kalliisiin tutkimuskuluihin ennakkopäätöksiä eli korvauslupauksia. Voit tiedustella sinulle suositellun tutkimuksen tai hoidon korvattavuutta vakuutuksesta korvauspalvelustamme, p. 0200 31100. Korvauskäsittelijä pystyy useimmiten antamaan ennakkopäätöksen kulujen korvattavuudesta jo puhelimessa. Kun saat ennakkopäätöksen, maksat kulut ensin itse ja haet niistä Kelan korvauksen. Tämän jälkeen voit hakea korvausta vakuutuksestasi.

Voit tiedustella maksusitoumusta magneettikuvaukseen puhelimitse korvauspalvelusta, kun olet saanut erikoislääkäriltä lähetteen.

Myönnämme myös maksusitoumuksia kalliisiin leikkaustoimenpiteisiin. Maksusitoumusta varten laaditusta lääkärin selvityksestä pitää käydä ilmi toimenpiteen syy ja tarve sekä kustannusarvio. Maksusitoumuksen saatuasi hoitolaitos voi laskuttaa suoraan vakuutusyhtiötä toimenpiteen kustannuksista.

Ennakkopäätös- ja maksusitoumuspyyntöihin liittyvät lääkärin selvitykset tai -lausunnot voidaan lähettää hoitolaitoksesta suoraan Mandatumiin. Voit myös itse lähettää verkkopalvelussa viestin liitteenä lääkärin hoitokertomuksen, josta ilmenee tutkimuksen tai toimenpiteen syy ja tarve.