Korvaushakemus sairauden ja tapaturman hoitokuluista

Korvaushakemus sairauden ja tapaturman hoitokuluista

Haet korvausta kätevimmin verkkopalvelussa. Kirjaudu verkkopalveluun omilla pankkitunnuksillasi ollessasi vakuutettuna Mandatumin tai Kalevan myöntämässä sairaskulu- tai tapaturmavakuutuksessa. Voit hakea korvausta, vaikka et itse omistaisikaan vakuutusta, jossa olet vakuutettuna. Huomioithan, että tällöin sopimuksen tarkemmat tiedot eivät näy verkkopalvelussa. Tee korvaushakemus yksityisasiakkaana, vaikka vakuutuksenottaja tai edunsaaja olisikin edustamasi yritys.

Otamme hakemuksesi käsittelyyn, kun olet toimittanut meille kaikki tarvittavat dokumentit. Korvausta on haettava vakuutuksesta vuoden kuluessa kulujen syntymisestä. Henkivakuutuskorvauksen hakemisesta saat lisätietoa täältä. 

Näin teet korvaushakemuksen

Kirjaudu verkkopalveluun ja valitse ylävalikosta Korvausasiat. Täytä uusi korvaushakemus Aiemmat korvaushakemukset -taulukon alapuolella olevasta Uusi hakemus -painikkeesta. Jos haluat tehdä jatkohakemuksen aiempaan sairauteen, valitse oikea hakemus taulukosta ja sen jälkeen alle aukeavasta yhteenvedosta Jatkohakemus.

Täytä korvaushakemuksen kaikki kentät. Jos teet jatkohakemusta aiempaan, tarkista yhteys- ja pankkitilitiedot ja päivitä tarvittaessa.

Lähetä hakemus yhteenvetosivulta. Lähetettyäsi hakemuksen saat tiedon, tarvitaanko hakemukseen liitteitä.

Suosittelemme skannaamaan tai valokuvaamaan liitteet, jolloin voit lähettää ne meille sähköisesti korvaushakemuksen yhteydessä. Huomaathan, että emme aina pyydä lähettämään liitteitä.

Mikäli liitteiden lähettäminen sähköisesti ei onnistu, voit lähettää ne meille korvaushakemuksen vahvistussivulla mainittuun postiosoitteeseen.

Saat korvauspäätöksen, kun olemme käsitelleet hakemuksesi. Korvauspäätös tulee näkyviin verkkopalvelun arkistoon hakemuksen käsittelypäivää seuraavana arkipäivänä.


Tarvittavat liitteet  

Hakiessasi korvausta sairauden tai tapaturman aiheuttamista hoitokuluista, on kaikissa liitteissä oltava vakuutetun nimi ja henkilötunnus

Kun haet korvausta sairauden tai tapaturman aiheuttamista hoitokuluista, toimita hoitokuluihin liittyvät tositteet (esim. lääkärinpalkkiokuitit, tutkimuskuluihin liittyvät maksutositteet ja terveyskeskus- tai poliklinikkakuitit).

Lääkekulujen osalta toimitathan apteekkikuitin ja kopion reseptistä.

Tapaturmakorvausta haettaessa tarvitaan yleensä myös vahinkoa koskevat hoitokertomukset ja mahdolliset lääkärinlausunnot.

Suosittelemme lähettämään tarvittavat liitteet aina sähköisesti. Mikäli et voi lähettää niitä sähköisesti, postita liitteet osoitteeseen:

Mandatum 
Internetkorvaukset
Info 9
Tunnus 5012429
00003 VASTAUSLÄHETYS

Kaleva
Internetkorvaukset
Info 9
Tunnus 5018083
00003 VASTAUSLÄHETYS


Sairauden tai tapaturman hoitokulujen korvaaminen

Hoitokuluturvasta korvataan vakuutusehtojen mukaisessa laajuudessa niitä sairaanhoitokuluja, jotka eivät kuulu jonkun lain korvauspiiriin ja jotka vakuutettu joutuu itse maksamaan hoidostaan. Hae ensin sairasvakuutuslain perusteella maksettavat korvaukset Kelasta.

Jos korvausta ei ole haettu Kelasta kuuden kuukauden sisällä kulujen syntymisestä, yhtiöllämme on oikeus vähentää korvauksesta hakematta jäänyt Kelan korvausosuus.

Useat yksityiset sairaanhoitopalvelujen tuottajat hakevat Kelan korvauksen asiakkaittensa puolesta. Tällöin laskustasi vähennetään suoraan Kelan korvausosuus, ja voit hakea meiltä vakuutuskorvausta välittömästi.

Korvausta on haettava vakuutuksesta vuoden kuluessa kulujen syntymisestä. Yhtiöllämme ei ole velvollisuutta maksaa korvausta yli vuoden vanhoista kuluista.

Huomaathan, että vakuutuksesta ei korvata esimerkiksi fysioterapiaa tai muuta kuntoutusta. Myöskään esimerkiksi hammashoito ei ole korvattavaa, ellei kyseessä ole tapaturmainen hammasvamma.

Maksusitoumuksen tai ennakkopäätöksen hakeminen

Myönnämme myös maksusitoumuksia kalliimpiin tutkimuksiin ja toimenpiteisiin. Yleensä hoitolaitos toimittaa tutkimukseen tai toimenpiteeseen liittyvän lääkärin laatiman maksusitoumuspyynnön suoraan Mandatumiin. Voit myös itse lähettää verkkopalvelussa viestin liitteenä lääkärin hoitokertomuksen. Maksusitoumusta varten laaditusta lääkärin selvityksestä pitää käydä ilmi toimenpiteen syy ja tarve sekä kustannusarvio. Maksusitoumuksen saatuasi hoitolaitos laskuttaa suoraan vakuutusyhtiötä tutkimuksen tai toimenpiteen kustannuksista.

Jos olet menossa kalliiseen tutkimukseen tai toimenpiteeseen, suosittelemme, että varmistat korvattavuuden etukäteen. Myönnämme kalliisiin tutkimus- tai toimenpidekuluihin ennakkopäätöksiä eli korvauslupauksia.

Voit tiedustella sinulle suositellun tutkimuksen tai hoidon korvattavuutta vakuutuksesta korvauspalvelustamme, p. 0200 31100. Korvauskäsittelijä pystyy useimmiten antamaan ennakkopäätöksen kulujen korvattavuudesta jo puhelimessa. Kun saat ennakkopäätöksen, maksat kulut ensin itse ja haet niistä Kelan korvauksen. Tämän jälkeen voit hakea korvausta vakuutuksestasi.