Eläkevakuutusmaksujen vuodenvaihteen aikataulut

Jotta voit vähentää eläkevakuutusmaksusi vuoden 2013 verotuksessa, kannattaa vakuutusmaksut maksaa hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta. Maksamalla riittävän ajoissa varmistat, että maksut kirjautuvat vakuutukseen tämän vuoden puolella.

Kätevimmin teet lisämaksun eläkevakuutukseesi verkkopalvelussamme: valitse Sopimukset, Eläkevakuutussopimus ja Sijoituskohteet, Tee lisäsijoitus.

Suosittelemme, että eläkevakuutusmaksut maksetaan ajoissa joulukuun aikana ja viimeistään ohessa lueteltuja maksuajankohtia edeltävänä pankkipäivänä.

Viimeiset maksuajankohdat 2013

  • Danske Bankin tunnuksilla 31.12. klo 18.30 mennessä
  • Nordean tunnuksilla 31.12. klo 19.30 mennessä
  • Osuuspankin tunnuksilla 31.12. klo 18.00 mennessä
  • Ålandsbankenin, Tapiolan ja S-pankin tunnuksilla 30.12.mennessä
  • Aktian tunnuksilla 31.12.  klo 19.00 mennessä  

Näiden ajankohtien jälkeen maksetut vakuutusmaksut kirjautuvat vakuutukseen vuodelle 2014, eikä niitä voi vähentää vuoden 2013 verotuksessa.

Olet jo eläkkeellä

Eläkkeensaajat saavat vuodenvaihteessa tiedotteet eläkkeiden maksamisesta. Vuositiedotteella ilmoitetaan eläkkeen määrä 1.1.2014, vuonna 2013 maksetut eläkkeet sekä ennakonpidätyksen (eli ansiotuloveron) ja pääomaveron määrä.

Mandatum Life saa uudet ennakonpidätys- ja pääomaveroprosentit eläkkeisiin suoraan verottajalta tammikuussa ja ne tulevat voimaan 1.2.2014 alkaen.

Sijoitussidonnaiselle eläkkeelle ennen 1.1.2014 jääneet saavat eläkkeensaajan tiedotteen lisäksi maaliskuun loppuun mennessä vuositiedotteen jäljellä olevista säästöistään.

Sinun ei tarvitse toimittaa verokorttia Mandatum Lifeen, jos olet jäänyt eläkkeelle ennen 1.12.2013.

Et ole vielä eläkkeellä

Saat vuositiedotteella erittelyn maksetuista eläkevakuutusmaksuista verotuksen tarkistamista varten. Vuositiedotteiden postitus aloitetaan vuonna 2014 viikolla 2, ja ne ovat perillä porrastetusti maaliskuun loppuun mennessä.

Henkilöasiakkaiden yksilöllisten eläkevakuutusten verotus ja puolison verovähennysoikeus

Mandatum Life ilmoittaa eläkevakuutuksiin vuonna 2013 maksetut maksut verottajalle suoraan. Maksetuista maksuista ei tarvitse lähettää erittelyä verottajalle, mutta Mandatum Lifesta saamasi erittely on säilytettävä itsellä kuuden vuoden ajan verotuksen tarkistusta varten.

Saat huhtikuussa vuoden 2013 osalta esitäytetyn veroilmoituksen, jossa eläkevakuutusmaksut näkyvät.

Eläkevakuutusmaksuja voit vähentää pääomatuloistasi enintään 5 000 euroa vuodessa. Jos sinulla ei ole pääomatuloja tai jos pääomatulosi eivät riitä eläkevakuutusmaksun vähentämiseen kokonaisuudessaan pääomatuloista, tekee verottaja vähennyksen kokonaan tai osittain suoraan ansiotuloverosta ns. alijäämähyvityksenä.

Jos sinulla on lisäksi työnantajan ottama vapaaehtoinen yksilöllinen eläkevakuutus, johon on maksettu kuluvan kalenterivuoden aikana maksuja, voit vähentää omassa verotuksessasi eläkevakuutusmaksuja 2 500 euroa kalenterivuodessa. Työnantajan ottama ryhmäeläkevakuutus ei vaikuta oman eläkevakuutuksesi maksujen vähennysoikeuteen.

Kumpikin puoliso vähentää omassa verotuksessaan oman vakuutuksensa maksut. Vakuutus katsotaan sen puolison vakuutukseksi, joka on vakuutettuna vakuutuksessa. Sillä ei ole merkitystä, kumpi puolisoista on ottanut vakuutuksen tai maksanut sen maksut.

Jollei puolisolla ole riittävästi tai ollenkaan ansio- tai pääomatuloja, tekee verottaja automaattisesti vähennyksen toisen puolison ansiotuloista menevästä verosta alijäämähyvityksenä. Puoliso ei voi vähentää omista pääomatuloistaan toisen puolison eläkevakuutusmaksuja.

Palkkaurheilijana voit vähentää yksilöllisen eläkevakuutukseksi maksut suoraan ansiotulosta. Mandatum Life ilmoittaa kuitenkin verottajalle kaikki vähennykset tehtäväksi pääomatulosta, joten sinun tulee ilmoittaa ansiotuloista tehtävä vähennys itse verottajalle.

Lähetä viesti

Asiakkaanamme asioit helposti ja turvallisesti lähettämällä meille viestin verkkopalvelussamme

Soita

Asiakaspalvelumme palvelee numerossa

0200 31100
(pvm/mpm) ma-to 8-18, pe 8-17

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä

Jätä soittopyyntö

Lähetä yhteystietosi, niin soitamme sinulle.

Voit jättää yhteydenottopyynnön tällä lomakkeella. Täydennä tietosi niin olemme sinuun yhteydessä. Jos toivot yhteydenottoa ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostilla, kerrothan toiveesi Lisätietoa-kentässä. Jos olet jo asiakkaanamme, lähetät meille helposti ja turvallisesti viestin verkkopalvelussamme. 

Kirjaudu verkkopalveluun »

*
* Pakollinen kenttä